«Хіміки» Сєвєродонецького об’єднання «Азот» розпочали свою ювілейну, 50-ту, виробничу спартакіаду. Такі масові змагання колективів фізичної культури виробничих підрозділів було розгорнуто тут півсторіччя тому, коли на підприємстві створили власний профспілковий спортивний клуб «Хімік».

Підвалини досягнень

— Наш клуб швидко став одним з найкращих у країні, — розповідає голова профкому «Азоту», член ради Федерації професійних спілок України, депутат міськради Валерій Черниш. — Тут виховали відомих чемпіонів, рекордсменів, майстрів спорту міжнародного класу. Серед них — легкоатлет Віктор Журба, велосипедистка Світлана Галюк, футболісти дефолімпійський чемпіон Дмитро Невенченко і гравець національної збірної, чемпіон України у складі «Шахтаря» Дмитро Гречишкін...

Саме такий досвід дуже потрібен тепер, коли ефективність фізкультурного руху оцінюється не за рекордами, а за реальним впровадженням активного, здорового способу життя.

— Не секрет, що за радянських часів деякі провідні спортсмени тільки рахувалися виробничниками, — пригадує розповіді своїх попередників теперішній голова СК «Хімік» молодий фахівець Володимир Волков. — Багатьох на тренування і змагання відпускали з роботи, а за них виробничі завдання виконували інші. Тепер такого немає.

До речі, сам Володимир, ще працюючи слюсарем-ремонтником в одному з цехів «Азоту», виявив себе ентузіастом фізкультури, здібним спортсменом, організатором. Створив декілька команд, які почали успішно виступати; як громадський інструктор залучив багато молоді. Це помітили у профкомі і довірили активісту очолити спортклуб.

Прості секрети

Новий етап спортивно-масової роботи стартував з того, що почали залучати до спартакіади й ті підрозділи, які ніби стояли осторонь, — скажімо, господарську службу. Якщо раніше змагалися збірні виробництв, то нині — безпосередньо цехові команди. Все це дозволяє включати до програми турнірів більше видів спорту.

Змагання відбуваються в групах за кількістю працівників у цехах, за віком. У цьому постійній спортивно-масовій комісії профкому, яку очолює старший майстер цеху електропостачання Олександр Григоров, допомагають молодіжна комісія, рада ветеранів та профком непрацюючих пенсіонерів, профспілкові комітети цехів, працівників та учнів підшефних професійних училищ.

Клуб влаштовує змагання і для майбутніх робітників — щоб вони відразу приєднувалися до спортивного життя містоутворюючого підприємства. А в залах підшефних навчальних закладів вечорами тренується багато «азотівців», для яких створено кілька секцій.

Правління та профком підприємства забезпечують високий рівень організації змагань, безплатні інвентар, медичні, транспортні послуги, а також кубки, медалі, дипломи та інші заохочення. Цікаве й те, що чимало господарських керівників подає приклад у спорті. Серед них заступник голови правління, технічний директор «Азоту» Валентин Голубєв, член правління, директор з економіки та фінансів Євген Ігнатов, керівники підрозділів Володимир Котов, Вадим Любченко, Олексій Єраксімов... А начальник цеху виробів з поліетилену, кандидат в майстри спорту з плавання Олексій Кравченко, за підсумками минулорічної спартакіади навіть став переможцем. Серед профспілкових лідерів особливо відзначилася інженер-приладист Наталія Гетьман.

Добрі стимули

Загалом у передювілейній спартакіаді змагалося близько двох тисяч учасників. Найбільше — у легкій атлетиці: бігу на різні дистанції, стрибках у довжину та висоту, штовханні ядра. Не менш популярними серед «хіміків» є настільний теніс, футбол, волейбол, баскетбол, кульова стрільба, плавання.

Нещодавно до традиційно-спартакіадних видів додалися й змагання з бадмінтону, пауерліфтингу, більярду, дартсу, навіть лазертагу. А ще — окрема спартакіада профспілкового активу, туристичні зльоти на базі відпочинку «Азоту». А якими подіями для всього міста стають турніри «Тато, мама, я — спортивна сім’я», дитячі спортивні свята!

Добрі орієнтири, які напрацьовані в СК «Хімік», нині слугують організаторам спартакіад для всіх підприємств холдингу азотної промисловості України OSTCHEM. Координаційна рада, до якої входять господарські та профспілкові керівники, вже провела масові змагання «хіміків» у Рівному. Тож у всіх учасників виробничих спартакіад з’явився чудовий стимул для подальшого вдосконалення спортивної майстерності.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ, заслужений журналіст України.

На знімку: епізод спартакіади «хіміків».

 

Фото надане автором.