Заступник голови Донецької ОДА Юлія Костюніна і перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз.

 


Під час презентації Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року.

Затвердженню документа передувала презентація Стратегії, що проходила за участю першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Мороза, заступника голови ОДА Юлії Костюніної, представників органів влади, які входять до складу робочої групи, партнерів і представників громадськості.

За словами заступника директора департаменту економіки — начальника управління розвитку реального сектору економіки Дар’ї Снопенко, основні етапи розробки Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року включали опитування населення щодо проблем і пріоритетів розвитку Донеччини на період до 2027 року, соціально-економічний аналіз. Учасники робочої групи також здійснили побудову SWOT-аналізу Донецької області, побудову SWOT-матриці порівняльних переваг, викликів та ризиків, визначили стратегічне бачення, побудову дерева стратегічних, оперативних цілей та завдань, систему індикаторів оцінки результативності реалізації Стратегії.

За результатами опитування, проведеного серед 3,8 тисячі жителів регіону, найгострішими питаннями розвитку Донеччини є: бойові дії та їх наслідки, відсутність гідної роботи та заробітної плати, незадовільний стан доріг, високий рівень корупції та проблемний стан соціальної інфраструктури.

«Робочою групою було виділено чотири стратегічні цілі — оновлена, конкурентоспроможна економіка, якість життя та людський розвиток, ефективне управління й безпека в умовах зовнішніх та внутрішніх викликів, екологічна безпека та збалансоване природокористування», — сказала Дар’я Снопенко.

Перший заступник голови облдержадміністрації Ігор Мороз зазначив, що Стратегія розвитку регіону, безумовно, є компромісом, ключовими завданнями і ключовим принципом, який потрібно зберегти.

Отже, стратегічними цілями розвитку регіону до 2027 року визначені: оновлена, конкурентоспроможна економіка, якість життя та людський розвиток, ефективне управління та безпека в умовах зовнішніх і внутрішніх викликів, екологічна безпека та збалансоване природокористування.

Для досягнення визначених цілей передбачається реалізувати 42 завдання, що будуть спрямовані на вирішення найактуальніших питань у важливих сферах життя людей.

Реалізація Стратегії у перші три роки здійснюватиметься через План заходів, до якого увійшли 95 технічних завдань із загальною потребою фінансування 14,2 млрд грн та 932 млн дол. США інвестицій. Конкретні проекти під зазначені технічні завдання відбиратимуть через щорічні програми економічного і соціального розвитку, залучення коштів державного фонду регіонального розвитку, секторальної підтримки ЄС та міжнародної технічної допомоги.

Як наголошували на засіданні колегії ОДА, загалом Стратегія Донеччини до 2027 року є «людиноцентричною» та передбачає першочерговий фокус на людину з її потребами та прагненням до заможного, комфортного, безпечного життя.

Фото прес-служби Донецької ОДА.