Бюджет-2014, запропонований владою, знищує доступну медицину. Без поправок Компартії, спрямованих на збільшення бюджетних асигнувань на медицину, цей документ ухвалювати не можна. Така заяву зробила народний депутат України від КПУ, доктор медичних наук, професор Ірина Спіріна (на знімку).

Парламентарій зазначила, що фінансування медицини потрібно збільшувати, як це роблять, наприклад, у США, де цей показник сягає майже 16 відсотків від ВВП, а це понад 2 трильйони доларів США. А в Україні на охорону здоров’я виділяється лише 10 мільярдів гривень. Зрозуміло, що економічні можливості України і США непорівнянні, але й у відсотковому відношенні до ВВП Україна виділяє в кілька разів менше, ніж розвинені країни.

Інший принциповий момент, як зауважила депутат-комуніст, — влада намагається заощаджувати на здоров’ї громадян: «Ось і в проекті бюджету-2014 ми бачимо продовження цього експерименту, покликаного зменшити держвидатки шляхом закриття лікарень, скорочення медичного персоналу й фактично ліквідації доступної медицини».

Парламентарій зазначила показовий факт: на утримання МВС виділяється набагато більше державних грошей, ніж на медицину. А в бюджеті-2014 уряд взагалі пропонує збільшити спонсорування міліції з 16 мільярдів гривень до 18,384. Водночас на лікування онкохворих дітей передбачена сміховинна сума — 50 мільйонів гривень, що в 4 рази менше, ніж було рік тому.

Приблизними, як повідомляє прес-служба КПУ, будуть і витрати на оплату праці, прописані в проекті головного фінансового документа країни: для МОЗ вони зростуть на 8,3, для МВС — на 24,1 відсотка. Або витрати на оплату комунальних послуг і енергоносіїв: для МОЗ зростуть на 2,6...

«Узагалі, в такому вигляді бюджет-2014 ухвалювати не можна. Насамперед держава повинна думати про здоров’я дітей, про своє майбутнє, а вже потім про відомства. Саме тому комуністи нині проводять обговорення цього документа, щоб визначити його слабкі й сильні сторони, вимогу партії до бюджету.

Потім за результатами внутріпартійного референдуму фракція КПУ ухвалить рішення: підтримувати чи не підтримувати проект бюджету», — резюмувала Ірина Спіріна.