П’ять етногуртів з Київщини та місцеві колективи нагадували чернігівцям про народні традиції колядування і щедрування, а кухарі встановили рекорд, зваривши таку кількість борщу. Ним пригощали усіх охочих. А доки він смачно булькотів у гігантському казані, про особливості саме місцевого борщу розповіла дослідниця української кухні Олена Брайченко. Виявляється, під час приготування сіверського борщу має використовуватися заквашений цукровий буряк, оскільки в південних районах краю було багато цукрових заводів, які переробляли цю культуру.
У міському управлінні культури та туризму створили Книгу рекордів Чернігова, а сіверський борщ став її першим досягненням. «Під час фестивалю «Там, де коза ходить — там жито родить» обов’язково намагаємося пригощати людей тією чи іншою стравою, — зазначила заступниця начальника управління Катерина Литвин. — Якщо торік це був глінтвейн, то в цьому році ми вирішили поставити акцент на щось регіональне. Враховуючи те, що тема гастрономічного туризму для нас актуальна, вирішили розпочати з борщу».