Юрій Кочевенко, директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді, Микита Потураєв, народний депутат України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Минулий рік вирізнився низкою болючих зовнішньополітичних ударів, які суттєво похитнули усталене в українському суспільстві уявлення про те, що весь вільний світ підтримує Україну.

Повернення Росії до ПАРЄ, засудження в Італії бійця АТО Віталія Марківа, «Північний потік-2», дедалі сміливіші та гучніші голоси про необхідність зняття санкцій з країни-агресора... Але, як виходить, попри те, що правда на нашому боці, що ми захищаємо свою країну, а не вдерлись в чужу, ми постійно змушені доводити нашим західним партнерам очевидні речі? Цими питаннями переймалися учасники круглого столу «Західний фронт інформаційної війни», який вчора відбувся у Києві за ініціативи ГО «Міжнародний центр протидії російській пропаганді».

На заході презентували аналітичну доповідь «Рупори Кремля в Європі». Також учасники круглого столу проаналізували, як російська інформаційна агресія впливає на зміну суспільних настроїв у європейських країнах.

Зокрема, було відзначено: у маніпулюванні суспільною свідомістю Кремль використовує дипломатичні установи як ретранслятори пропаганди, фінансує поширення пропагандистських матеріалів у закордонних ЗМІ, залучає підконтрольні ЗМІ до кампаній дискредитації визначених персон, діячів, політиків або цілих суспільних груп, в зонах бойових дій залучає спеціально підготовлених представників спецслужб «під прикриттям», як інспекторів ОБСЄ, журналістів, працівників міжнародних організацій, проводить дезінформаційні кампанії та інформаційно-психологічні операції тощо.

У цьому контексті, коментуючи справу Марківа (бійця Нацгвардії, засудженого в Італії до 24 років позбавлення волі за нібито страту італійського журналіста у зоні АТО), заступник голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв нагадав, що по вироку по цій справі незабаром відбудеться апеляційний суд, і що у Верховні Раді створено спеціальну комісію.

«На жаль, там непроста ситуація. Вона свідчить про системну роботу, яку веде РФ у країнах Західної Європи, по дискредитації України, ветеранів, ЗСУ, добровольчого руху. Якщо цьому системно не протидіяти, то постійно наражатимемося на такі небезпеки. Ми не маємо таких ресурсів, які має і використовує у цьому напрямку РФ. І не тільки щодо нашої країни, а й дестабілізації післявоєнного світового порядку, системи міжнародного права, верховенства міжнародного права...

Переконаний, що у співпраці громадянства й держави можемо боротися проти російської пропаганди у Європі. Просувати загальні небезпеки, які несе Росія для демократичних країн по всьому світу. Жодна країна не убезпечена проти російських провокацій, інформатак тощо. Бачимо, що починаються зрушення, спрямовані на протидію російській пропаганді. І мова не тільки про фейки. Але за тими цеглами-фейками стоїть системна підривна робота, яка добре продумана і фінансована», — зазначив народний депутат.

Відповідаючи на запитання «Голосу України» щодо формування державної інформполітики з огляду протидії зовнішнім загрозам, заступник голови профільного Комітету Верховної Ради відповів: «У цьому напрямі у нас теж є абсолютно чітка стратегія. Ми кажемо (якщо мова йде про війну), що готові до дипломатичного, мирного владнання цього конфлікту. Але подивіться, будь ласка, що робить інша сторона... Якщо це не стратегія, то я не знаю, що є стратегією...».