Замість засудженого батька-депутата комунальним закладом керує... його син, теж депутат
Батько під слідством — син біля керівного керма. Такий от дивний для виборців сімейний підряд у керуванні комунальними закладами часом заохочують органи місцевого самоврядування на Херсонщині.
У Генічеському районі області суд визнав винним у службовому підробленні депутата райради Анатолія Бульбаха. Обіймаючи посаду директора міжшкільного навчально-виробничого комбінату, той видавав бажаючим фальшиві свідоцтва зі своїм підписом про отриманнями ними кваліфікації тракториста-машиніста. При цьому ніякого навчання отримувачі документів не проходили та іспитів не складали. Суд установив, що за півроку директор встиг наплодити аж 34 таких недолугих «трактористів». До вилучення сфабрикованих свідоцтв як речових доказів дивом ніхто з них не спровокував аварію з людськими жертвами.
Сам керівник уклав з правосуддям угоду, і в обмін на визнання вини був покараний не позбавленням волі, а всього лише штрафом на суму 850 гривень. Але цікаво, що на момент винесення вироку Анатолій Бульбах так і залишився у рідному МНВК викладачем, а новим директором комбінату райрада затвердила його 37-річного сина Андрія. Котрий до того був на згаданому комбінаті майстром виробничого навчання, і також є діючим депутатом ради Генічеського району. Втім, і його батько (вирок він не оскаржив) заяв про складання депутатських повноважень не подавав. А присилувати його до цього, виявляється, ніхто не може.
— Відібрати мандат у колишнього директора МНВК навіть після його засудження правових підстав немає — вітчизняне законодавство такого не передбачає. Почати процедуру відкликання депутата можуть тільки виборці, котрі голосували за його обрання до органу місцевого самоврядування. Відтак, правоохоронні органи своє слово сказали, і тепер черга за електоратом, — пояснює прес-секретар прокурора Херсонщини Федір Самойленко.
У раді Генічеського району області із колективною позицією стосовно можливості продовження сімейного підряду, схоже, ще не визначилися. Але обговорюючи ситуацію із двома своїми колегами, багато хто з депутатів згадує крилатий вислів сталінської епохи «син за батька не відповідає».
Призначаючи Андрія Бульбаха на посаду директора МНВК, рада жодних законів не порушила.
— Свою роботу він виконує нормально. Та й жодних претензій до Анатолія й Андрія Бульбахів як до депутатів у нас немає, — зазначив у бесіді з кореспондентом «Голосу України» голова ради Генічеського району Херсонщини Олександр Рєзников.
Утім, у райраді обіцяють після отримання вироку уважно вивчити його текст. І визначитися, чи є правові підстави для повторного обговорення питання стосовно кандидатури директора міжшкільного навчально-виробничого комбінату.
Херсонська область.