Зима — пора свят, зимових розваг та спорту. Проте хороший настрій затьмарює стан українських тротуарів та доріг. Одними небезпечно ходити, іншими — їздити. Пішоходи ламають ноги, автомобілісти втрачають час у заторах і зазнають збитків за пошкоджені в ДТП фари та бампери. Нерідко вітчизняні дороги стають причиною летальних випадків. Виходить, що люди страждають від недбалості чиновників, а ті не несуть жодної відповідальності.

Та в наших з вами силах це змінити. Для цього потрібно знати законодавство та мати активну громадську позицію.

Те, як повинні прибиратися вулиці, зокрема, в зимовий сезон, визначено наказом Мінрегіонбуду — «Технічні правила ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів». Стосуються вони різноманітних суб’єктів господарювання. На території підприємства прибирати сніг та боротися з ожеледдю повинна адміністрація відповідного підприємства. У дворах цей обов’язок лежить на ЖЕКах, ОСББ та інших обслуговуючих організаціях, що зобов’язані доглядати за прибудинковою територією. Прибирати дороги та тротуари покликана місцева влада.

Відповідно до «Технічних правил...» на дорогах з малою інтенсивністю руху (не більше 120 машин на годину), а також у випадку невеликого снігопаду очищення проїжджої частини мають починати не пізніше як через півгодини після початку снігопаду і повторювати кожні півтори—дві години, залежно від сили опадів. Якщо опади сильні, а рух на дорозі інтенсивніший, застосовують спеціальний «механохімічний» спосіб очищення, коли, окрім прибирання, використовують різного роду засоби для танення снігу та ожеледі. Таке прибирання може тривати від трьох до восьми годин (залежно від сили снігопаду). Сніг із проїжджої частини заборонено переміщувати на тротуари, а великі кучугури, які заважають руху транспорту, потрібно вивезти не пізніше як за 2—4 доби. Вдень очищення тротуарів починають через 1—3 години від початку снігопаду. Слизькі ділянки обробляють піском протягом однієї—півтори години після утворення слизького шару.

Обов’язок є, терміни є, а от виконання інколи підводить. Що робити у випадку, якщо через неприбрані проїзди неможливо виїхати із двору, а заметені та заледенілі вулиці створюють небезпеку для пішоходів? Відповідно до частини 1 статті 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення посадові особи, які винні в порушенні правил і стандартів гарантування безпеки дорожнього руху або у неприйнятті своєчасних заходів з відновлення безпечних умов руху, несуть відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 1020 до 1360 гривень.

Уповноваженим органом з розгляду подібних справ та накладення штрафів є Міністерство внутрішніх справ. Тому, якщо, вийшовши зранку з дому, ви побачили, що тротуар біля вашого будинку в кризі, а дорога заметена снігом — звертайтеся до міліції. Це можна робити як шляхом подачі письмової заяви безпосередньо до міліцейського відділку, так і зателефонувавши 102. Будьте активні та не соромтеся примушувати чиновників працювати.

Антон ГАЛЬ, юрист.