В умовах наявної економічної кризи машинобудування не може існувати й розвиватися без дієвої державної підтримки. Саме в наданні такої підтримки й полягає суть законопроекту «Про визнання галузі машинобудування однією з пріоритетних у промисловості України», який нині готується до другого читання в Комітеті Верховної Ради з питань промислової та інвестиційної політики.

За словами автора, народного депутата від фракції Партії регіонів Георгія Скудара, головне завдання законопроекту — дати можливість машинобудівним підприємствам спрямувати 50 відсотків прибутку від експорту на модернізацію виробництва, створення нових високотехнологічних та конкурентних товарів.

«Уряди успішних країн та економік, що розвиваються, створюють різні стимулюючі механізми для піднесення наукоємних виробництв. Зокрема, в Китаї експорт машинобудування кредитується не лише без відсотків, а й із можливим списанням збитків. А в Росії, де частка машинобудування в загальному обсязі промислового виробництва майже вдвічі більша, ніж в Україні, відсотки за кредитами, що використовуються для розвитку виробництва, компенсуються як із федерального, так і з регіонального бюджетів», — зауважив Г. Скудар під час представлення законопроекту в парламенті.

«В Україні частка машинобудування в загальному обсязі експорту становить приблизно 17 відсотків. Це, безумовно, дуже низький показник. Проте у нас є можливість підтримати створення нових виробництв в тих секторах машинобудування, які в умовах жорсткої конкуренції все-таки експортують обладнання в Європу, СНД та багато інших країн», — додав він.

Власне, законопроектом передбачається тимчасове, до 1 січня 2020 року, застосування до суб’єктів машинобудування, особливостей сплати ввізного мита щодо товарів (які використовуються для потреб розробки та/або виробництва продукції машинобудування, призначеної виключно для реалізації на експорт) за кодами Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД), особливостей здійснення розрахунків в іноземній валюті згідно з нормами статті 6 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».

Водночас у Головному юридичному управлінні зауважили: коло суб’єктів, щодо яких застосовуватимуть передбачені цим законом заходи державної підтримки, визначатимуться не на законодавчому рівні, а рішенням уряду. Так само об’єкти, щодо яких буде запроваджено особливості сплати ввізного мита, також визначатиме Кабінет Міністрів. Такий підхід, на думку експертів, не узгоджується з вимогами пункту 1 частини другої статті 92 Конституції, згідно з якою виключно законами встановлюються система оподаткування, податки і збори. З огляду на ці та низку інших зауважень, розгляд цього проекту в Головному юридичному управлінні вважають передчасним.

Вл. інф.

ДОСЛІВНО

Народний депутат Георгій СКУДАР (фракція Партії регіонів): 

«Використання вивільнених коштів дасть змогу підприємствам машинобудівної галузі здійснити технічне переоснащення, а також запровадити використання провідних технологій та сучасних інноваційних розробок».