Що, зокрема, пропонують винороби?

— У країнах ЄС, на які ми рівняємося, вина й шампанське належать до харчових продуктів, а тому їх взагалі не оподатковують, — каже авторитетний спеціаліст, заслужений працівник промисловості України, технічний директор ПрАТ «Одесавинпром» Іван Пономаренко. — Ми маємо піти тим самим шляхом.

І з цією пропозицією згодні всі експерти та виробничники.

Інша проблема галузі — це незбалансована акцизна політика, що стала для наших виноробів уже просто непосильним тягарем.

— Сьогодні вартість марки акцизного податку на виноробну продукцію в 19 разів перевищує сам акцизний податок! — зазначає генеральний директор Української корпорації з виноградарства і виноробної промисловості «Укрвинпром» Володимир Кучеренко (на знімку). — Нині на столові вина діє ставка акцизного податку в розмірі 0,01 грн за літр, а вартість марки становить 0,1926 грн за штуку. Податок виробник має сплатити в момент реалізації вина. А марку — придбати щонайменше за кілька місяців до поставки вина в торговельну мережу. Кажуть, акцизна марка захищає від фальсифікації? Це хибна думка! Недобросовісні виробники давно фальшують не тільки продукт, а й марку! Про це свідчать дані багатьох перевірок.

Особливо страждає від акцизних зборів виробництво шампанського, вважає науковець Одеської національної академії харчових продуктів Наталія Яблонська. За її спостереженнями, саме щорічні підвищення акцизів призводять до зменшення обсягу виробництва ігристого:

— Якщо в 2016 році для потреб заводів шампанських вин у нас виробляли третину всіх виноматеріалів, то навіть в успішному 2017-му обсяги закладки сировини на ігристе, навпаки, зменшилися, бо ставка акцизного збору знову зросла — з 11,65 грн до 12,95 грн за літр.

— Єдина країна ЄС, де є акцизні збори на шампанське, — це Франція, — додає Володимир Кучеренко. — Але там у перерахунку на наші гроші збір становить 2,99 грн за літр. У нас — майже 9 грн на пляшці! Додайте 20 відсотків ПДВ і вийде, що в ціні пляшки ігристого акцизний збір досягає   12 відсотків від мінімальної ціни, яка встановлена в розмірі 89 грн. Це — суттєве зростання! Особливо боляче воно б’є по підприємствах, які виробляють ігристе класичним методом, адже довгий цикл дозрівання вина «заморожує» оборотні кошти заводів.

Чи почують ці пропозиції в Кабінеті Міністрів?