Згідно з інформацією, аграрії зібрали рекордно високий урожай зернових та зернобобових, перевершивши прогнозні очікування та показники попередніх років. У засіки сільгоспвиробники засипали 75,1 млн тонн цих культур, що на 5 млн більше, ніж у 2018-му. Окрім того, наростили вал ріпаку на 19%, соняшнику — на 7,8%, овочів — на 2,6%. Щедрий врожай, як відомо, — база для успішної торгівлі на зовнішніх ринках, що означає додаткові валютні надходження до країни. Тож Інформаційно-аналітичний портал АПК України визначає й експортні рекорди. З початку липня 2019-го обсяги реалізованих за межі держави зернових та зернобобових уже перевищили 37,45 млн тонн, що на 8,44 млн більше, ніж було на відповідний період попереднього року.

Але з вирощеним торік врожаєм не все так безхмарно. Зменшилося виробництво сої на 17,1%, цукрових буряків — на 27,3%, картоплі — на 9,9%, плодоягідних культур — на 17,4%, винограду — на 22%. Однією з причин падіння обсягів плодоягідної та виноградної продукції фахівці називають скорочення площ під цими культурами. Зокрема, площа плодоягідних насаджень протягом останніх п’яти років зменшилася на 14,9 тис. га, винограду — на 7,1 тис. Така ситуація вплинула на зростання імпорту зазначеної продукції в Україну, яке у 2019 році становило 25% порівняно з 2018-м.

Як свідчить статистика, сільгоспвиробниками також закладено добру основу під майбутній урожай. Восени посіяно 7,6 млн га озимих зернових. У господарствах розширили площі під жито — на 16,7% та ячмінь — на 3,9%.

Тенденціі

Експорт угору, імпорт також

За результатами 2019-го експорт продукції АПК зріс на 19% і становив 22,15 млрд доларів. Імпорт за цей час також збільшився — на 14%, до 5,7 млрд доларів, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

Нині за рахунок агропродовольчої продукції забезпечується майже 44% загального експорту держави.