За кілька годин вони встигли опанувати експрес-курс еволюції виборів від стародавніх Афін до сучасної України. А потім чудово впоралися і з роллю виборців, і з роллю членів дільничної виборчої комісії.

Школярі представляли практично всі райони Київщини, п’ять міст і п’ять об’єднаних територіальних громад, повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.

Організацією і проведенням заходу опікувалися секретар комісії Олена Гатаулліна разом із членами ЦВК Вікторією Глущенко та Сергієм Постівим.

— Хоч би як склалася в подальшому доля кожного із вас, ви вже повинні знати, що таке вибори, як вони відбуваються, чому вони важливі. Адже ви — майбутнє нашої держави, — зазначила під час спілкування із шкільними активістами член ЦВК Вікторія Глущенко.

Учні прослухали інтерактивну лекцію про історію виникнення та еволюцію виборів, сучасні міжнародні демократичні стандарти і принципи проведення виборів у світі. Діти також мали змогу взяти участь у практичній вправі — реальне моделювання процесу голосування та підрахунок голосів на виборчій дільниці. Секретар ЦВК Олена Гатаулліна провела майстер-клас, присвячений умовним виборам Президента України 31 березня 2029 року. Підлітки змоделювали цілу добу з життя виборчої дільниці: день голосування, ніч підрахунку голосів і встановлення результатів, виконуючи на практиці у пришвидшеному режимі всі технічні процедури роботи ДВК.

«Завдяки відвідинам ЦВК я на власні очі побачив та відчув, як узагалі відбуваються вибори, знаю, як їх організовувати і проводити за законом», — поділився враженнями Богдан Русін із Володарки.

ЦВК планує зробити такі заходи традиційними та постійними — запустити новий проєкт «Екскурсія в ЦВК».