На знімку: на підтримку вимог волинських телерадіожурналістів виступає депутат обласної ради Олександр Пирожик.

Захід відбувся в рамках Всеукраїнської акції на підтримку регіонального мовлення.

«Захисти Суспільне», «Ні інформаційній капітуляції!», «Стоп знищенню телебачення і радіо на Волині» — з такими гаслами вийшли 25 лютого під стіни своєї будівлі на вулиці Словацького у Луцьку співробітники Волинської регіональної дирекції ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Підтримати їх прийшли керівники обласної організації Національної спілки журналістів України, депутати обласної та Луцької міської ради, студенти і викладачі відділення журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, небайдужі громадяни. Усі промовці виступили проти скорочення годин власного мовлення.

А призвести до цього може нова концепція розвитку регіонального мовлення на 2020—2021 рр. Принаймні так її трактує колектив Волинської регіональної дирекції ПАТ «НСТУ». Журналісти побоюються, що кількість власного контенту на телебаченні можуть скоротити втричі і вдвічі — на радіо. Тож багато журналістів і творчих працівників виявляться зайвими. Зникнуть з ефіру або будуть зведені до мінімуму місцеві програми. Зауважимо: така реорганізація робиться напередодні відзначення 80-річчя Волинського радіо. Донедавна один із його підрозділів — «Радіо Луцьк» — вів мовлення в цілодобовому режимі.

Учасники акції в Луцьку підтримали звернення Комітету «Захисту суспільного», створеного колективами кількох регіональних філій, до голови правління НСТУ Зураба Аласанії. У зверненні співробітники філій застерігають керівництво від скорочення виробництва власного регіонального контенту і висувають низку вимог. Зокрема, вони вимагають зупинити впровадження концепції регіонального мовлення «до появи адекватної, відповідальної, чітко обрахованої стратегії на найближчий період». А також запевняють, що готові долучитися до «інвентаризації компетенцій філій». «Наші комітети від імені працівників ПАТ «НСТУ» у регіонах готові у правовому полі та у публічній площині захищати Суспільне мовлення в регіонах України. Сподіваємось, ви — з нами. Інакше нам доведеться вимагати відставки правління ПАТ «НСТУ», — йдеться у зверненні.

Вимоги телерадіожурналістів у Луцьку підтримали у своїх виступах депутат обласної ради Олександр Пирожик, головний редактор тижневика «Волинська газета», перший заступник голови обласної організації НСЖУ Володимир Данилюк, колишній головний редактор Волинського радіо Василь Федчук та інші учасники акції. Питання про ситуацію з волинською філією НСТУ пропонується обговорити на наступній сесії обласної ради.

Діяльність правління НСТУ, говорили учасники акції у Луцьку, має проаналізувати Рада національної безпеки і оборони України. Оскільки йдеться про обмеження доступу мільйонів громадян до місцевої інформації в умовах війни на Донбасі. Щодо Волині, то особливої уваги заслуговують північні райони області, де через обмежені можливості передавачів населення не всюди може переглядати українське телебачення, водночас приймає без обмежень програми телеканалів Білорусі та Росії.

Свою підтримку регіональному мовленню Суспільного висловила в інтерв’ю радіожурналістці Світлані Мех і народний депутат від Маневицького 23-го виборчого округу Ірина Констанкевич. За її словами, на Волині дуже складна ситуація з покриттям Суспільного. Зокрема, Маневицький район покритий регіональним телемовленням лише на 6 відсотків! Загалом же покриття у поліських районах Волині становить від 30 до 40 відсотків. Ірина Констанкевич також сказала, що ініціюватиме розгляд цього питання на Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики, першим заступником голови якого вона є.

Схожі акції відбулися ще в дев’яти обласних центрах України.

***

Поставивши в матеріалі останню крапку, вмикаю перший канал Суспільного. Показують павуків, які пожирають один одного. Трохи згодом — отруйних змій. Потім пустелю і диких звірів у ній. Невже все це так важливо і актуально сьогодні для України?! Можливо, слід переглянути і свій контент. Бо в умовах війни з північним сусідом, зокрема інформаційної, тема флори і фауни, норвезьких фіордів і льодовиків Ісландії не має бути визначальною у передачах Суспільного. Глядачі чекають від нього дещо більшого і цікавішого. Насамперед громадянської мужності і професіоналізму.

Волинська область.

Фото Володимира Данилюка.