Про це йшлося під час обговорення десятої Національної доповіді «Євроатлантичний вектор України» на засіданні Президії Національної академії наук.

Дискусію модерував президент НАНУ академік Борис Патон. Національну доповідь представляв віце-президент академії, голова Секції суспільних і гуманітарних наук Сергій Пирожков. Він нагадав, що «у лютому 2019 року Верховна Рада внесла до 102-ї статті Конституції доповнення такого змісту: «Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору». Таким чином парламент підтвердив незворотність європейського і євроатлантичного курсу держави. Реалізація цього курсу, зауважив Сергій Пирожков, вимагає глибокого наукового опрацювання, визначення його складових, умов і перешкод на шляху реалізації, оцінки перспектив досягнення кінцевої мети. Власне, над цим і працювали автори дослідження. У підготовці національної доповіді брали участь фахівці низки академічних установ — Інституту філософії ім. Г. Сковороди, Інституту держави і права ім. В. Корецького, Інституту соціології та Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України».

«Політична, економічна й безпекова турбулентність сучасного світу, спричинена суперечливістю інтересів різних міжнародних інституцій, посиленням глобальної економічної конкуренції, збройною агресією Росії проти нашої держави, зумовлюють вибір Україною євроатлантичного вектора з акцентом на внутрішні зміни, коли реформи здійснюються не для зовнішньої оцінки, а для безпеки й утвердження країни як суб’єкта історії, створення  передумов для успішної реалізації власного цивілізаційного проекту», — наголошує Сергій Пирожков.

«Перспектива членства у НАТО і в ЄС лежить винятково у політичній площині, — каже він, — і залежить від того, наскільки швидко та ефективно Україна реформуватиметься, впроваджуватиме стандарти Євросоюзу та Північноатлантичного альянсу, посилюватиме демократичні інститути, зможе стати прогнозованою та стабільною країною». Вступ до НАТО і ЄС не може бути самоціллю — Україна має застосовувати євроатлантичну інтеграцію як рушій внутрішніх демократичних та соціально-економічних перетворень.

«Гарної риторики» вже недостатньо. Час перейти до створення дорожньої карти з підготовки передумов для одержання згоди ЄС та НАТО на визнання за Україною перспективи членства та спрямувати зусилля на виконання відповідних критеріїв», — вважає він.

«У відносинах з ЄС необхідно виходити з національних інтересів України, — наголосив Сергій Пирожков. — А якщо це суперечить Угоді про асоціацію, то під час консультацій з ЄС слід орієнтуватися на можливість перегляду або доповнення певних статей угоди, адже не всі її положення відповідають сучасним проблемам і складнощам, з якими стикається економіка України, а також економіки країн-членів ЄС, котрі з метою захисту своїх інтересів періодично застосовують протекціоністські заходи, тим самим порушуючи умови угоди».

Про необхідність переглянути Угоду з ЄС говорив і президент Української асоціації зовнішньої політики Володимир Хандогій. «Сьогодні в нас мають бути дві абсолютно прагматичні й водночас не такі легкі цілі, — вважає він.

— Перше: нам треба говорити про перегляд Угоди про асоціацію з ЄС. Ми почали вже деякі переговори про зону вільної торгівлі, квоти. Але ми маємо переглядати угоду в політичній частині та порушувати питання про внесення до цієї угоди перспективи членства відповідно до статті 49 Договору про ЄС». Друга мета — «отримання від НАТО усталеного механізму набуття членства, а саме ПДЧ — Плану дій щодо членства. Будь-які інші методи, заходи або механізми, на жаль, не наближають нас до членства в НАТО», — запевнив дипломат.

Російська агресія значно збільшила кількість прихильників альянсу серед громадян України. Вони вбачають у «парасольці НАТО» порятунок від зазіхань підступного сусіда. Євроатлантичний курс є інструментом підвищення обороноспроможності та забезпечення територіальної цілісності України, про що під час дискусії говорив  перший віце-президент НАНУ Володимир Горбулін. Заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок нагадав, що один із розділів національної доповіді присвячено євроатлантичній інтеграції постконфліктних держав. «Це буде той контекст, в якому відбуватиметься інтеграція України в ЄС і НАТО», — зазначає дипломат.