Депутати міськради Ірміного просять Луганську облдержадміністрацію врятувати їхній населений пункт, що опинився на межі економічного краху. Місто відоме як батьківщина стахановського руху: тут молодий гірник Олексій Стаханов встановив світовий рекорд з видобутку вугілля. Але в середині 90-х років минулого століття знамениту шахту «Центральна-Ірміне» було ліквідовано за програмою реструктуризації вугільної галузі, а разом з нею припинила існування й низка обслуговуючих її підприємств. Понад 14 тисяч чоловік залишилися без роботи.

Єдиним містоутворюючим підприємством сьогодні є ПАТ «Стахановська збагачувальна фабрика», але останнім часом через відсутність постачань вугілля й різкого підвищення тарифів на його транспортування вона теж змушена призупинити виробництво. Армія безробітних збільшилася.

Зупинення фабрики стало підставою для прийняття рішення ТОВ «Праймтранс компані»: 2014 року демонтувати залізничне полотно — при тому, що шляхи забезпечували доставку вантажів не лише на ПАТ «Стахановська збагачувальна фабрика», а й на інші, поки що діючі, підприємства міста.

«Залишившись без залізничного сполучення, наше місто приречене на знищення наявного виробництва і втратить перспективи розвитку, — йдеться у зверненні місцевих депутатів. — Враховуючи, що в нашому регіоні закрито останній склад вугілля, розташований на території колишньої шахти ім. Чеснокова, залізничну колію, яку хоче демонтувати «Праймтранс компані», можна застосувати для підвезення сировини до проммайданчика колишньої шахти «Центральна-Ірміне». Останню можна використовувати як склад вугілля, що надходить відповідно до законодавства України і державних програм громадянам, які мають право на його безплатне одержання».

За словами депутатів Ірмінської міськради, ця збагачувальна фабрика здатна переробляти понад 2200 тис. тонн вугілля на рік. Вони від імені всієї територіальної громади закликають керівників області вжити заходів, спрямованих не лише на збереження збагачувальної фабрики, завантаження її виробничих потужностей, а й на збереження існуючого залізничного полотна. «Усе це дозволить поліпшити соціально-економічну обстановку, а в перспективі — залучити до міста інвесторів, адже наявність залізничного сполучення є одним з основних чинників, що впливають на їхній вибір», — вважають депутати.