Погоджувальна рада
Головним питанням нинішнього пленарного тижня в парламенті, який буде останнім у роботі третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання, безумовно, стане розгляд закону про Державний бюджет України 
на 2014 рік.
 До бюджетного комітету вже надійшло понад три тисячі поправок від депутатів до законопроекту на суму близько 750 мільярдів гривень. Проект державного кошторису планують винести на розгляд сесійної зали у четвер, 16 січня. Це передбачає і ухвалена наприкінці минулого року постанова парламенту. Однак опозиція продовжує наполягати на своїх політичних вимогах і у разі їх невиконання погрожує блокувати законотворчу роботу.
Голова Верховної Ради Володимир Рибак розпочав погоджувальну раду без участі лідерів опозиційних фракцій. «У нас депутати розриваються між Майданом і вищим законодавчим органом», — сказав він.
Глава парламенту нагадав, що пленарний тиждень з 14 по 17 січня згідно з календарним планом є завершальним у роботі третьої сесії Верховної Ради. «Цей тиждень є відповідальним», — підкреслив В. Рибак, наголосивши, що парламенту належить ухвалити закон про Державний бюджет України на 2014 рік. Згідно з постановою, прийнятою конституційною більшістю парламенту, до 8 січня народні депутати та комітети і фракції мали внести пропозиції до законопроекту про держбюджет-2014, а бюджетний комітет мав ці пропозиції доопрацювати, щоб 16 січня парламент міг ухвалити держбюджет-2014 одразу в першому, другому читаннях та в цілому.
За десять хвилин на засідання погоджувальної ради прийшли представники опозиції — керівники фракцій Віталій Кличко («УДАР»), Олег Тягнибок («Свобода») і заступник голови фракції «Батьківщина» Андрій Іванчук. Вони заявили, що не братимуть участі у засіданні погоджувальної ради, але оприлюднили низку політичних вимог.
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко заявив, що опозиція вимагає негайної відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, ліквідації спецпідрозділу «Беркут» і створення в парламенті Тимчасової слідчої комісії щодо надмірного застосування сили з боку правоохоронців щодо мирних активістів Євромайдану. Кличко також виступив із вимогою заслухати у Верховній Раді Генерального прокурора України Віктора Пшонку зі звітом, чому не виконується закон про припинення переслідувань учасників мирних акцій. Опозиція, за словами Кличка, також і надалі вимагає відставки уряду Азарова.
«Якщо наші вимоги, які є давно незмінними, виконані не будуть — Верховна Рада не працюватиме у звичному режимі», — заявив Кличко.
Лідер «Свободи» Олег Тягнибок наголосив: «Зараз крок є за вами, влада повинна відповідним чином відреагувати на вимоги, які ми представляємо».
Після цього представники опозиції залишили засідання погоджувальної ради, але воно тривало.
Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що до розкладу засідань парламенту включено 85 питань. Головне питання — прийняти бюджет держави на 2014 рік, підкреслив він. Глава парламенту також запропонував у 2014 році в держбюджеті передбачити кошти для НАНУ для створення нової інформаційної системи голосування «Рада-3» у парламенті.
Окрім того, депутати цього тижня пропонують розглянути проект постанови про календарний план проведення четвертої сесії Верховної Ради сьомого скликання, а також проекти законів про чисельність Збройних сил на 2013 і 2014 роки, про ратифікацію низки міжнародних угод, ухвалити низку постанов про призначення місцевих виборів. Однак Комітет з питань національної безпеки та оборони запропонував прийняти закон про чисельність Збройних сил лише в першому читанні, а не в цілому, оскільки проектом передбачається суттєво скоротити фінансування армії. Голова комітету Володимир Литвин висловив думку, що через скорочення фінансування Збройних сил ідея переходу на контрактну армію не зможе бути реалізована. Фракція Партії регіонів також запропонувала відкласти розгляд цього законопроекту.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив переконання, що держбюджет-2014 має бути прийнятий парламентом нинішнього пленарного тижня. Він висловив подив позицією лідерів опозиційних фракцій, котрі наприкінці року стверджували, що не можна приймати бюджет одразу в першому читанні та в цілому, треба дати депутатам змогу внести свої пропозиції до урядового законопроекту, доопрацювати бюджет, а нині відмовляються брати участь у бюджетному процесі.
«Опозиція робить усе для розвалу нашої держави», — заявив Єфремов і наголосив, що фракція Партії регіонів робитиме все можливе, щоб закони, які необхідні нашій державі, приймалися вчасно і якісно.
Також Партія регіонів запропонувала відкласти розгляд урядового законопроекту про природні монополії, водночас у четвер розглянути проект закону, який попередить фіктивне банкрутство енергетичних підприємств.
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко на погоджувальній раді заявив, що є неприпустимим руйнування пам’ятників героям Великої Вітчизняної війни. Останній факт такого руйнування нещодавно трапився на Львівщині.
Фракція КПУ запропонувала прийняти проект закону, яким передбачається запровадження кримінальної відповідальності (на термін до п’яти років) за руйнування пам’ятників героям Великої Вітчизняної війни. Комуністи також пропонують прийняти закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за пропаганду фашизму, скасувати додаткові субвенції для західних областей, які спрямовуються на доплати колишнім воїнам УПА, передбачити в держбюджеті-2014 шість мільярдів гривень на компенсаційні виплати вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР.
Перший віце-прем’єр- міністр Сергій Арбузов повідомив, що на розгляд парламенту нинішнього тижня урядом внесено понад 30 законопроектів, серед яких найважливішим є проект закону про держбюджет-2014. Низка законопроектів спрямована на розвиток соціальної сфери, захисту прав інвесторів, вдосконалення податкової та митної політики, національної безпеки та оборони, ратифікації міжнародних угод.
Голова Комітету з питань бюджету Євген Геллєр повідомив, що до комітету надійшло понад три тисячі пропозицій від народних депутатів на суму близько 750 мільярдів гривень. За його словами, у середу бюджетний комітет розгляне законопроект про держбюджет-2014 і до 10 години 16 січня подасть на розгляд Верховної Ради. Водночас Є. Геллєр наголосив, що таке величезне збільшення видатків державного кошторису, як пропонують депутати, призведе до його розбалансування.
Насамкінець Голова Верховної Ради запевнив, що готовий буде винести на розгляд парламенту проект постанови про створення ТСК, на якій наполягає опозиція, однак такого проекту наразі не подано.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ДОСЛІВНО
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:
— Бюджет буде прийнято на цьому тижні. Бо країна не може жити і виконувати свої обов’язки перед людьми без бюджету.
Валерій Писаренко (ПР), Віталій Хомутиннік (ПР).