Підприємці й мешканці обласного центру обвинувачують місцевих енергетиків у здирництві, корупції, а також у злочинних махінаціях і у зв’язку із цим провели акцію протесту біля будівлі ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» («ЛЕО»). Її учасники ухвалили й передали керівництву «ЛЕО» резолюцію, у якій виклали свої претензії. Зокрема, вони вимагають «провести всебічну перевірку «ЛЕО», дати правову оцінку діяльності посадових осіб, повернути громадянам і підприємствам незаконно взяті в них кошти». Крім того, від власника «ЛЕО» вимагають публічно відзвітувати про використання коштів, отриманих у 2012—2013 роках у складі плати за електроенергію і призначених для фінансування інвестпрограми енергооб’єднання, оприлюднити дані про наявність вільних електричних потужностей на території області тощо. Акція мала попереджувальний характер. Якщо енергетики не відреагують на вимоги до 17 січня, їм обіцяють «безстрокову акцію біля всіх офісів «ЛЕО» в Луганській області та в Києві».
У «ЛЕО» вважають, що організатором акції стало ПП «Новий формат плюс» — власник багатьох об’єктів нерухомості по Луганську й, у тому числі, торговельного комплексу «Поляна». На цей момент комплекс заживлений за тимчасовою схемою електропостачання, оскільки в повному обсязі не виконав техумови. За словами заступника комерційного директора ТОВ «ЛЕО» Олександра Чернявського, підприємству необхідно привести договірні відносини на постачання електроенергії у відповідність із законодавством, а також обновити документи на право власності. Іншим учасникам мітингу порадили в разі незаконних дій працівників «ЛЕО» звертатися до адміністрації компанії та правоохоронних органів.

КОМЕНТАР

Перший заступник голови ОДА Едуард Лозовський змушений був визнати, що ситуація навколо регіонального електричного монополіста ТОВ «ЛЕО» досить складна. З одного боку, підприємці й жителі області висловлюють невдоволення роботою компанії, з другого, на самому «ЛЕО» накопичилося чимало проблем: складне фінансове становище, зношеність мереж, невиконання програм з їхньої модернізації тощо. Громадськість і підприємці вже неодноразово намагалися побудувати з енергетиками відкритий діалог, але він не виходив. Конфлікт ОДА має намір розв’язати за допомогою спеціальної робочої групи. Якщо будуть виявлені факти, що свідчать про порушення закону, то відповідні матеріали направлять до правоохоронних органів.