Острахи, що тепло може підштовхнути озимі до росту, схоже, виявилися передчасними. Як стверджують фахівці, активно розвиватися рослини починають лише за середньодобової температури не нижче п’яти градусів. І хоча останніми днями стовпчик термометра на значній території країни вдень піднімався майже вдвічі вище від цієї позначки, проте нічні температури опускалися в мінус, саме вони й стримували процес вегетації. Тож, незважаючи на нетипову для грудня-січня погоду, посіви, переконують науковці, у межах норми. За інформацією Мінагропроду, у доброму та задовільному стані перебувають близько 7,2 мільйона гектарів, тобто 92 відсотки озимих зернових.

Спочатку всіх змусив добре похвилюватись незвично теплий початок січня, коли температурний стовпчик піднімався до десяти градусів тепла. Тоді у багатьох виникли побоювання, що рослини переплутають зиму з весною і завчасно прокинуться. Якщо при цьому зацвіли б ще й дерева, то з врожаєм у садах довелося б розпрощатись. Але природа сама вносить корективи у кліматичні збої.

— Кожні три дні ми моніторимо посіви. І поки серйозних причин для тривоги не було — усі процеси в рослинах тривають відповідно до норми. Навіть за доволі високих температур вони перебувають у стані спокою через те, що середньодобова температура не підштовхувала їх до розвитку, — так охарактеризував стан озимих директор Хмельницької сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Микола Сучек.

Та загалом м’яка безсніжна погода, що трималася ще до початку цього тижня, доволі приємна для посівів. Може видатись дивним, однак минулорічна зима зі значними сніжними опадами була набагато небезпечніша для сходів. Адже тоді снігова ковдра вкрила землю, що не промерзла. В результаті рослини опинились неначе в парнику, що змушувало їх розвиватись. А це призводило до непередбачених витрат поживних речовин і ослабленню рослин.

Цієї зими істотних аномалій у стані посівів агрономи не фіксували. На Хмельниччині, приміром, лише два відсотки від посіяних 214 тисяч гектарів пшениці та 64 тисяч гектарів ріпаку викликають занепокоєння. Тобто практично на всіх основних площах, запевнили в обласному департаменті агропромислового розвитку, посіви знаходяться в доброму і задовільному стані.

Подібна картина спостерігається і в садах. Хоча тепло і пришвидшило час набухання бруньок, проте у такому стані вони можуть дочекатись весни. Але за умови, що в зимові місяці температурний стовпчик протримається на позначках, не вищих від теперішніх. Інакше стримати пробудження дерев та кущів практично неможливо. Хоча теоретично є препарати, котрі можуть це зробити. Однак коштують вони надто дорого і майже не використовуються у вітчизняному садівництві. Отож все залежатиме від примх природи і погоди.

Тим часом Гідрометцентр найближчими днями прогнозує десятиградусні морози. Але такі перепади пом’якшує те, що на полях починає з’являтись і сніжний покрив. Якщо він вкриє рослини, ті продовжать свій комфортний сон. А от коли опадів буде недостатньо, ситуація може погіршитись. Адже тоді посівам загрожує вимерзання. Протистояти цьому теж немає можливості. За таких умов агрономи прогнозують до 15 — 20 відсотків втрат посівів.