У новому році тема бюджету та податкових змін знову буде в центрі уваги Верховної Ради. До 15 лютого уряд має намір внести пакет законодавчих змін із урахуванням зауважень місії МВФ та депутатських фракцій і груп. І хоча закони про Держбюджет-2015 та про внесення змін до Податкового кодексу вже підписано та опубліковано, у депутатів досі безліч запитань до цих документів та запропонованих новацій.
Український парламент має системно підійти до реформування законодавства із урахуванням коаліційної угоди, програми Президента «Стратегія реформ-2020» і програми дій уряду. А друкарський підхід до творення законів має відійти у минуле. На цьому наголосив на початку погоджувальної ради керівників депутатських фракцій і голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.
Глава парламенту повідомив, що цього тижня підпише розпорядження про план законодавчої роботи на 2015—2017 роки. При цьому В. Гройсман підкреслив: «Це має бути системний план роботи на 2015—2017 роки» і доручив парламентським комітетам із розумінням поставитися до цього. За словами керівника парламенту, потрібно так організувати роботу, щоб виходити на якісні, а не кількісні рішення, адже парламент не може за тиждень приймати 300—500 законопроектів. Окрім того, Голова Верховної Ради відзначив, що законодавчий орган має забезпечити прогнозованість, щоб було зрозуміло, як та за якими законами надалі розвиватиметься держава.
В. Гройсман також заявив, що нинішнього пленарного тижня парламент має розглянути і прийняти законопроекти про забезпечення права на справедливий суд, про реформу місцевого самоврядування, про добровільне об’єднання територіальних громад. Результатом системної роботи мають бути пакети законів у кожній сфері, а в законотворчому процесі повинно відбутися громадське обговорення за участю експертів, підкреслив він.
Керівники фракцій і депутатських груп висловили свої зауваження до порядку денного парламенту на нинішній пленарний тиждень 13—16 січня. Зокрема, фракція Блоку Петра Порошенка підтримала ініціативу Голови Верховної Ради про системний план законодавчої роботи парламенту.
Фракція «Народний фронт» наполягала на старті судової реформи та процесу скасування недоторканності. Заступник голови фракції Андрій Іванчук висловив думку, що Верховна Рада цього року має працювати як парламент країни, яка воює, і допомагати урядові та Президенту в законотворчому процесі. Парламентарій запропонував, щоб парламент не працював 16 січня, коли було прийнято так звані «диктаторські закони». 
Деякі лідери фракцій і депутатських груп заявили, що після опублікування законів про Держбюджет-2015 та про зміни до Податкового кодексу з них зникли ті норми, які було погоджено між урядом та депутатськими фракціями під час ухвалення бюджету. Зокрема, Ігор Єремеєв (депутатська група «Воля народу») стверджував, що зміни до Податкового кодексу та закон про Держбюджет-2015 були прийняті з порушеннями, і досі не надруковані роз’яснення та додатки до Податкового кодексу. На це В. Гройсман відповів, що додатки вже опубліковані у понеділок зранку.
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк запропонував створити в парламенті робочу групу щодо реалізації поправок, внесених депутатами до Держбюджету-2015 та Податкового кодексу, а всім міністерствам подати до парламенту стратегічні антикризові плани дій щодо наповнення бюджету. Фракція «Самопоміч» також наполягає на невідкладному створенні ТСК з питань напрацювання змін до Конституції, а у п’ятницю запропонувала заслухати керівництво Міноборони та Генштабу щодо використання великого оборонного бюджету та негайно ухвалити закон про соціальний захист поранених військовослужбовців та членів їх родин.
Юлія Тимошенко пояснила, що фракція «Батьківщина» у повному складі не проголосувала за Держбюджет-2015, оскільки його було прийнято з грубим порушенням процедур. За її словами, коли у фракції детально проаналізували оприлюднений текст бюджету, то виявилося, що він не відповідає тому, що було проголосовано у сесійній залі, зокрема, щодо соціальних питань. 
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко підтримав твердження Юлії Тимошенко щодо фальсифікації бюджету, також відзначивши, що під час обговорення проекту бюджету було підтримано норму про індексацію зарплат, пенсій та соціальних виплат двічі на рік — 1 липня та 1 грудня. Однак в опублікованому законі норми про індексацію за перше півріччя немає.
О. Ляшко також заявив, що Генпрокуратура має внести подання до парламенту щодо притягнення до кримінальної відповідальності тих народних депутатів, які голосували за закони 16 січня, та заслухати у парламенті звіти Голови НБУ про стан на фінансовому ринку, керівників правоохоронних органів про хід розслідування злочинів на Майдані. Адже генпрокурор Росії заявив, що за рік Україна не внесла жодного подання щодо видачі Віктора Януковича та колишніх високопосадовців, які втекли після зміни влади. «Чому ми їх не шукаємо: або домовилися, або ні на що не здатні», — стверджував Олег Ляшко.
Євгеній Гєллєр (ДГ «Економічний розвиток») звернув увагу на те, що за законом про Держбюджет-2015 Міністерству фінансів дозволено у ручному режимі розподіляти отримані міжнародні кредити без погодження з парламентом. Депутат запропонував провести спеціальне засідання Верховної Ради за участю представників Кабінету Міністрів про хід реалізації реформ у зв’язку із ухваленими змінами до Податкового кодексу.
Під час погоджувальної ради Юлія Тимошенко також повідомила, що народний депутат від «Батьківщини», льотчиця Надія Савченко, котра 31 день голодує в російському полоні, нині через це перебуває у надважкому фізичному стані — вона вже не встає. Ю. Тимошенко запропонувала першим питанням у вівторок проголосувати спеціальну постанову і ще одне звернення до європейських лідерів та до ПАРЄ з проханням розглянути питання про загрозу життю народного депутата України та члена української парламентської делегації у ПАРЄ. А голова Комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря запевнив: сьогодні є загроза не лише здоров’ю Надії Савченко, а і її життю. Глава парламенту В. Гройсман підтримав пропозицію ще раз ухвалити звернення до європейських структур щодо звільнення Надії Савченко з російського полону.
Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко зауважив, що левова частина законів, які внесено до порядку денного, мають політичне значення для коаліції, однак жоден із них не відповідає на запитання, яке найбільше турбує громадян: як прожити за мізерні зарплати і пенсії. Ю. Бойко запропонував розпочати пленарний тиждень із розгляду питання про зняття депутатських повноважень тих депутатів, котрих призначено на посади у виконавчих органах влади. А також провести зустріч за участю керівництва АТО та депутатів, як представляють Донецьку та Луганську області, щодо діяльності шахт на території Донбасу, яка підконтрольна українській владі.
Голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту Артур Палатний заявив, що в законі про Держбюджет-2015 не враховано жодної пропозиції комітету, зокрема, щодо орендної плати за спортивні споруди, фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл.
Присутній на погоджувальній раді віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко звернувся до депутатських фракцій, що входять до парламентської коаліції, з проханням з’ясовувати всі питання, які виникають щодо співпраці уряду та коаліції, у межах робочих органів коаліції. «Якщо є питання до діяльності уряду, то є коаліційні механізми з’ясування всіх питань, які турбують фракції, є рада і збори коаліції, — сказав В. Кириленко. — Якщо якась із фракцій коаліції має бажання зустрітися з прем’єром — будь ласка, вносьте пропозицію, пропонуйте тематику». Водночас віце-прем’єр запевнив, що у тексті закону про Держбюджет-2015 відображені всі поправки, які було внесено з голосу під час останнього засідання парламенту. За словами В. Кириленка, депутати мали змогу ознайомитися з усіма додатками під час новорічних свят і вихідних у Міністерстві фінансів. В. Кириленко також повідомив, що до України прибула технічна місія МВФ, розмови урядовців із представниками місії інколи бувають складними, але до 15 лютого уряд має намір внести до парламенту пакет законодавчих змін до Держбюджету-2015 та до Податкового кодексу із урахуванням зауважень місії МВФ та після консультацій із депутатськими фракціями.
А перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник («Народний фронт») зауважив, що як тільки будуть готові законопроекти про внесення змін до Держбюджету-2015, парламент може змінити календарний план і порядок денний та провести спеціальне пленарне засідання.
Наприкінці погоджувальної ради лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що після ознайомлення з додатками до закону про Держбюджет на 2015 рік, які було опубліковано у понеділок зранку, він з’ясував, що індексацію заробітних плат, пенсій та соціальних виплат у зв’язку з інфляцією таки буде проведено з 1 липня. О. Ляшко вибачився перед учасниками погоджувальної ради за свої попередні заяви та висновки. Однак лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко на брифінгу після погоджувальної ради заявила: якщо в держави не буде грошей, індексація може не відбутися, бо індексація закладена не в законі про Держбюджет, а в законі №1577.
Під час погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Гройсман також дав доручення до 3 лютого напрацювати зміни до закону про Національне антикорупційне бюро та утворити робочу групу з напрацювання узгодженого законопроекту за участю представників конкурсної комісії та експертів.
 
Роман Насіров, Олег Ляшко.
 
Олег Березюк, Юлія Тимошенко, Євгеній Гєллєр.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.