Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на брифінгу після погоджувальної ради наголосив на потребі системно організувати роботу українського парламенту. «Не може бути сотень і тисяч законів, незважаючи на конституційне право законодавчої ініціативи кожного народного депутата, — сказав глава парламенту. — Ми не можемо сотнями і тисячами ухвалювати законопроекти, бо законопроекти тисячами знищують тіло закону, вносять незрозумілість у наше життя, в тому числі й корупційні ризики». Водночас В. Гройсман наголосив, що у парламенту є низка фундаментальних серйозних завдань, які випливають із Плану реформ 2020, Угоди про асоціацію з ЄС та коаліційної угоди.

«Треба змінити 15—20 сфер життя — соціальну, економічну, освіти, охорони здоров’я, енергоефективності, житлово-комунального господарства, — зауважив Володимир Гройсман. — Це означає, що маємо ухвалити пакетно, системно 150—200 законів, але в жодному разі не тисячі, які дадуть можливість прогнозованого розуміння, як житиме Україна у найближчі декілька років».

Очільник парламенту також відзначив перші серйозні кроки до децентралізації влади, зокрема, щодо збільшення фінансової самостійності місцевих бюджетів. Адже збільшення місцевих бюджетів, зауважив В. Гройсман, означатиме, що зможемо будувати дороги, розвивати транспорт, сферу освіти тощо, розпочати процес розвитку. Нинішнього року визначено три мільярди гривень на Фонд регіонального розвитку, кошти з якого автоматично (а не в ручному режимі) розподілятимуться на місцеві бюджети.

Голова Верховної Ради також спростував заяви деяких народних депутатів про нібито відсутність індексації зарплат, пенсій і соціальних стандартів. Індексацію передбачено, але не в законі про бюджет, а законом № 1577, наголосив В. Гройсман. Також у цьому законі передбачено і норму про обмеження зарплат державним чиновникам. Глава парламенту запевнив: усе, що виписано в бюджеті, повністю відповідає стенограмам і тому, що було ухвалено. Інша річ, зазначив В. Гройсман, що бюджет потребує змін і до 15 лютого буде напрацьовано пакет змін до закону про Держбюджет-2015.

Щодо створення ТСК для напрацювання змін до Конституції, то Голова Верховної Ради повідомив, що спочатку буде створено комісію за ініціативою Президента, яка разом із експертами напрацює базовий текст змін до Конституції, зокрема у частині децентралізації, а потім буде створено конституційну комісію парламенту. При цьому В. Гройсман наголосив, що до жовтня 2015 року треба завершити процес внесення конституційних змін, щоб нові місцеві вибори відбулися вже за новою Конституцією.

Голова Верховної Ради також висловився за цілковите скасування депутатської недоторканності. «Її треба просто знищити як клас, бо саме недоторканність притягує до парламенту частину людей, — вважає В. Гройсман. — Щойно буде скасовано недоторканність, зникнуть питання про фальсифікацію виборів, купівлю голосів тощо». При цьому Володимир Гройсман зауважив, що він працює у владі майже дев’ять років, однак ніколи не мав недоторканності і не потребує її.

Глава парламенту не підтримав пропозицію оголосити 16 січня вихідним — цього дня парламент працюватиме у звичайному робочому режимі. В. Гройсман також пообіцяв, що жодних обмежень щодо трансляції та відео- і фотофіксації засідань погоджувальної ради не буде. На його переконання, від прозорості процесу залежить максимальна якість роботи.