Місячник Новорічно-різдвяних свят, який розпочинається Днем Святого Миколая, — це час, коли діти, від найменшого до найстаршого, вірять у казку й очікують подарунків від Миколая, Діда Мороза, Санта Клауса та інших казкових персонажів. Це пора святкових родинних столів і домашнього затишку. Та бувають у житті випадки, коли навіть під час цих добрих свят діти не можуть щиро радіти, оскільки їх життя захмарене хворобами, сирітством чи іншими непереборними проблемами.

Разом зробимо більше!

Волонтери Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, які намагаються не проходити повз людське горе, шостий рік поспіль проводять у своєму виші благодійну акцію «Разом зробимо більше!».

За словами ректора педуніверситету Анатолія Кудренка, 

основні завдання акції — привернути увагу громадськості до важливості доброчинності, дати можливість молоді долучитися до надання безкорисливої допомоги дітям з особливостями інтелектуального розвитку. 

А також ознайомити якомога більше людей зі здібностями та талантами дітей з особливими потребами, сприяти інтеграції таких дітей у суспільство.

Ще на початку 90-х років директор Інституту педагогіки і психології Сумського державного педуніверситету Людмила Левченко вивчала досвід розвитку освіти у Словаччині, Німеччині та Англії і саме там вперше побачила волонтерство в дії.

— Мене вразило, що за кордоном для людей благодійність є одним із пріоритетів у суспільстві, — розповіла вона. — У всіх аптеках та магазинах стояли скриньки для збору коштів для різних незахищених верств населення. І люди там раділи, що можуть хоча б частково допомогти нужденним. Тож нині, готуючи соціального педагога, психолога, вчителя початкових класів, вихователя дошкільного закладу, ми закладаємо фундамент благодійності та волонтерства і в нас.

Акція «Разом зробимо більше!» передбачає виставку-ярмарок, збір благодійних коштів, — зазначила завідувач кафедри корекційної та інклюзивної освіти Юлія Картава. — Крім того, студенти в її рамках влаштовують вистави та інтерактивні ігрові програми.

Посуд у подарунок

Шостий рік студенти-волонтери збирають кошти для дітей з особливими потребами і щоразу допомагають збутися чиїйсь мрії. Позаминулого року напередодні свята Миколая вони завітали до реабілітаційної установи змішаного типу для інвалідів та дітей-інвалідів з розумовою відсталістю — центру «Сприяння» товариства «Феліцитас».

— Майбутні дефектологи створили для вихованців центру справжнє свято із піснями та іграми, — розповіла куратор акції Марина Кісліцина. — Сюрпризом стали солодощі для всіх дітей, які приніс Святий Миколай.

Проте головним подарунком став... посуд. Ніби нічого особливого, та, хоч як дивно, саме він був потрібен вихованцям закладу.

— Ми розташовуємося на першому поверсі житлового будинку. Улітку 2012 року сусіди згори нас затопили, — розповіла методист центру «Сприяння» Тетяна Ушкал. — Цілу добу наше приміщення заливало окропом, псувалися стіни і меблі. На щастя, більшість витрат на ремонт покрила страховка. Допомагали меценати і батьки. Та найбільшої шкоди гаряча вода завдала кухні: шафи розламалися й увесь посуд побився. У період ремонту і після нього ми переживали нелегкі часи. І наші вихованці — діти з особливими потребами — мусили користуватися одноразовим посудом. Тож студенти-волонтери, подарувавши 30 наборів гарних кольорових тарілок і чашок, справді здійснили мрію всіх вихованців закладу.

«У цьому — моє покликання»

Нещодавно у стінах СумДПУ імені А.С. Макаренка пройшли традиційні виставка-ярмарок робіт дітей з особливостями інтелектуального розвитку і дитячим церебральним паралічем та збір коштів на подарунки дітям-інвалідам до дня Святого Миколая.

Студентка Вікторія Годованик бере участь в акції «Разом зробимо більше» не один рік.

— Коли я подавала документи на вступ до вишів, хотіла бути лікарем, але, прийшовши сюди, спочатку не зовсім розуміла, що саме вивчатиму, — розповіла майбутній корекційний педагог. — А побувавши на волонтерській практиці вперше, я навіть трішки злякалася, адже працювати потрібно було з людьми з обмеженими можливостями. Та згодом зрозуміла, що в цьому і полягає моє покликання. Після закінчення вишу збираюся залишитися в Сумах і не покидати волонтерську діяльність. У майбутньому бачу себе спеціалістом, який займається з дітьми з особливими потребами.

На виставці-ярмарку ми познайомилися і з двома юними майстрами із Штепівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Саміром Золотарьовим та Анджелою Єрмашовою. Ці дітки з особливими потребами мають великі і добрі серця. Адже всі їхні думки спрямовано на те, щоб продати якнайбільше товарів і виручені кошти витратити на реалізацію чиєїсь мрії.

— Ми щороку сюди приїжджаємо, показуємо власноруч створені вироби з дерева і закликаємо всіх, щоб їх купили, — казав Самір. — Ми хочемо долучитися до акції й допомогти дітям, які цього потребують.

...Усі кошти, які зібрали на ярмарку, буде спрямовано на допомогу дітям з особливими потребами. І нехай ці студенти не збирають мільйонні кошти, проте у свята дітки не залишаються без уваги. Молодь Сум допомагає збутися їхнім мріям, які за гроші не купиш: це усмішки на обличчях малят, це відчуття потрібності і гармонії в душі, це вірні друзі, які допоможуть...

Сумська область.

Волонтери збирають гроші під час акції.

 

Фото надано автором.