Для кукурудзи, соняшнику та сої пора ще не настала. Так само здебільше підживили озимину.
«Загальну площу посівів прогнозуємо на рівні 375 тис. га. Озимина займає 94 тис. га, як і в попередньому сільгоспсезоні. Рослини перезимували в доброму та задовільному стані», — повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Іван Андріїшин.
У райдержадміністраціях ліквідовані управління АПР. Згідно з дорученням уряду, в області визначено п’ятдесят аграрних підприємств для моніторингу стану сівби. Департамент збирає від них інформацію про польові роботи.
Далі розрахунковим методом дізнаються про загальний стан. У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства обіцяють моніторити поля й через супутники.
«Яровину посіяли, розсада овочів — у парниках. На поля не пересаджували. На землі ще можна зробити передишку. А от до худоби треба йти щодня. Дотримуємося рекомендованих Міністерством охорони здоров’я рекомендацій. Забезпечуємо працівників дезрозчинами, захисними масками. Обмежуємо контакти. В колективі — здебільшого молодь. Найбільша група ризику — селяни старшого віку. Тож здійснюємо роз’яснювальну роботу і в громадах», — розповіла голова ФГ «Прометей» із Коломийського району Орися Книшук.
У філії «Перспектив» Групи компаній МХП дотримуються всіх рекомендованих МОЗ норм. Працюють, де це можливо, в дистанційному режимі. На час карантинних заходів адміністрація підприємства обмежила доступ відвідувачів до офісних приміщень компанії.
«Бухгалтерія працює дистанційно. Наради — онлайн або у дворі. Дотримуємося рекомендацій епідеміологів. Приміром, для роботи на відкритому повітрі не потрібна захисна маска. Готуємо поля до посіву пізніх ярих культур.
Усім необхідним забезпечені. Єдине, що закрили на час карантину — харчоблок. Рекомендували механізаторам брати обіди з дому», — повідомив директор ПФ «Богдан і К» зі Снятинського району Павло Тимофійчук.
Заступник голови постійної комісії Івано-Франківської облради з питань аграрної політики та земельних відносин Богдан Тимофійчук розповів, що похолодання суттєво вдарило по озимині. Так, 15—16 березня було 11 градусів морозу. Площі з озимим ячменем розляглися, хоч досі мали хороший туpгор. Рослини отримали опіки, обмороження. Особливо на прогонах, горбах. То, звісно, не критично. Бо перші листочки відімруть, точка росту не пошкоджена, вузел кущення — на глибині 2—3 см. Але 10—15 відсотків урожаю втрачено. Щодо ріпаку, то рослини також пошкоджені. Ті, що ввійшли в зиму слабенькими, — вимерзли.
«Останні морози на Прикарпатті з невеличким снігом — уже не такі стресові для рослин. Однак після потепління доведеться прийняти низку невідкладних заходів для реанімації посівів шляхом внесення біостимуляторів росту із добавкою фунгіциду. Щоб залікувати ранки, тріщини, що їх отримали листочки озимини», — акцентував Богдан Тимофійчук.
До похолодання активно використовували погожі дні й на городах. Подекуди навіть садили картоплю. Селяни свідомі того, що треба дотримуватися обмежувальних заходів, користуватися індивідуальними засобами захисту.
Буває, що від сусідів «захищає» ще й димова завіса. Випадки спалювання торішньої рослинності дуже поширені. Рятувальники цієї пори ліквідують щодоби десятки пожеж у екосистемах.
А от що робити з надлишком продукції тваринництва? Молоко продати не проблема, бо корів у селах — на пальцях полічити. Сир чи масло можна заморозити до кращих часів. Яйця також варто приберегти.
Селяни вдаються до різних методів реалізації вирощеного. Домовляються телефоном або через соціальні мережі. Продуктові ринки подекуди закриті, але стихійна торгівля процвітає. Такі оборудки небезпечні для продавців та покупців. Та й правоохоронці розганяють.
Івано-Франківська область.
Фото з архіву автора.