Заражених африканською чумою тварин на приватних подвір’ях Станично-Луганського району поки що не виявили, однак усіх свиней у трьох селах 10-кілометрової карантинної зони вирішено знищити. Зробити це з профілактичною метою пропонують протиепізоотичні правила. Так, у селі Комишне, поблизу якого знайшли труп дикого кабана, зараженого АЧС, з 142 дворів свиней тримають 25 родин (загальне поголів’я в карантинній зоні оцінюють у 110 голів). Отож тварин забивають і віддають Луганському м’ясокомбінату на глибоку переробку — тушонку і ковбаси.

Як уже писала наша газета, причиною тривоги став інфікований мертвий кабан, якого луганські прикордонники виявили в річці.

— Те, що сталося на кордоні з Ростовською областю, — зазначає головний ветлікар Луганщини Микола Мартиненко, — мало трапитися. У російському Чортківському районі в трьох мисливських господарствах уже виявлено 86 трупів диких тварин. Не можна виключати, що вірус із домашніх господарств потрапив у дику природу й уразив практично всю прикордонну територію.

Як стверджує заступник голови облдержадміністрації Едуард Лозовський, «на сьогодні епідемії немає, є лише окремий випадок». І щоб не було лиха, на Луганщині розпочалася робота із запобігання поширенню АЧС. Зокрема, проводиться дезінфекція всіх транспортних засобів, що проїжджають через карантинну зону, звідти заборонено вивозити м’ясо, сало, молоко й взагалі будь-яку продукцію тваринництва. А після вирізання свиней на подвір’ях у районі обіцяють узятися за ліквідацію диких кабанів, щоб вони не могли розносити інфекцію.

До речі, влада поки що не визначилася з розміром компенсації жителям сіл за примусово забитих тварин. За словами заступника начальника департаменту ветмедицини Луганської ОДА Дмитра Мороза, в 2012 році, коли таке мало місце в Запорізькій області, на ці цілі держава виділила понад 2,5 млн. гривень. Як буде тепер — не відомо.

Фото прес-служби ОДА.

ТИМ ЧАСОМ

Білорусь запровадила тимчасові обмеження на ввезення живих свиней, свинини, а також продуктів переробки з Луганської області. Про це повідомляє департамент ветеринарного й продовольчого нагляду Мінсільгосппроду РБ.

 

Розширене засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луганській облдержадміністрації.