Голова Верховної Ради України Володимир Рибак привітав Президента України Леоніда Кравчука (1991—1994 рр.) з 80-річним ювілеєм

«Шановний Леоніде Макаровичу!

Прийміть найщиріші вітання з нагоди Вашого ювілею.

За Вашими плечима гідний поваги життєвий шлях, що позначений достойними справами на благо держави й українського народу.

Нехай ця урочиста подія стане сходинкою до нових здобутків, додасть Вам сил і енергії на довгі роки.

Від усього серця зичу Вам добра, благополуччя та всіляких гараздів.

З повагою Володимир РИБАК».

Учора перший Президент України Леонід Кравчук з нагоди свого 80-річчя приймав вітання у столичному Мистецькому Арсеналі. Тут відкрилася фотовиставка, присвячена його життєвому та професійному шляхові. Вітання на адресу ювіляра надіслали Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Президент України Віктор Янукович і Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Фотовиставка «Леонід Кравчук: 80 років з Україною» є унікальною тим, що презентує збірку світлин, які до того ж пов’язані зі всіма суперечливими і складними подіями новітньої історії України. Півтори сотні знімків, які складають експозицію, мають документальну і художню цінність, оскільки були зроблені відомими фотографами, свідками епохи — серед них фотокореспондент «Голосу України» Олександр Клименко.

 На відкритті виставки перший Президент України сказав: «Ми сьогодні маємо робити найважливіше — продовжувати будівництво Української держави».

Зірка Леоніда Кравчука на політичному небосхилі засяяла після його теледебатів з батьками-засновниками Народного руху України. Після них для когось він став лютим опонентом, хтось розгледів у ньому майбутнього лідера комуністів УРСР. І ніхто навіть не підозрював у той час, що бачить і слухає майбутнього першого Президента незалежної Української держави.

На жаль, період президентства Леоніда Кравчука ніхто з дослідників — економістів, істориків, політологів — так детально і не вивчав. Можливо, саме тому наша політична еліта продовжує раз по раз наступати на одні й ті самі граблі, які боляче б’ють по лобі передусім громадян країни. Можливо, саме тому й досі крилата фраза, сказана першим главою держави, «маємо те, що маємо», не втратила своєї актуальності.

Колись Леонід Кравчук стояв біля витоків громадського об’єднання «Порозуміння». Думаю, заснувати таку організацію спонукали болісні роздуми Леоніда Макаровича про уроки своєї президентської каденції. Об’єднання, на жаль, проіснувало недовго. А Україна й досі не може знайти порозуміння між владою і громадянами, між політичними елітами.

«Якби ви вчились так, як треба», — гірко зітхав свого часу Тарас Шевченко. Ці слова, напевно, повинні щоденно повторювати наші політики — нинішні поводирі і володарі людських сподівань. Вчились на уроках недавнього минулого. Вчились передусім у Леоніда Кравчука.

Зрозуміло, у цей день не можна обійти мовчанням і Біловезькі угоди, які змінили хід світової історії. Леонід Кравчук, один із трьох «зубрів» радянської політичної еліти, який добре розумів, ЩО вимагає час і людство. Цього розуміння, на жаль, бракує багатьом сучасним політикам.

У дні ювілею варто передусім не славословити, а зрозуміти людину, належним чином поцінувати її здобутки і невдачі, перемоги і поразки, аби зробити правильні висновки. 

Гадаю, цього прагне і Леонід Кравчук, оглядаючи пройдений шлях: «Україна для мене все разом: і минуле, і теперішнє, і майбутнє, і життя, і смерть. Без України буття порожнє, почуття пусті, розум згаслий».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 ВІТАННЯ

Редакція газети «Голос України» щиро вітає першого Президента України Леоніда Кравчука з першим ВІСІМДЕСЯТИРІЧЧЯМ!

Нам особливо приємно сьогодні пошановувати людину, яка сприяла появі на світ парламентського видання, була одним із батьків-засновників газети, сприяла розквіту свободи слова, знала і цінувала працю журналістів.

Бажаємо Вам, шановний Леоніде Макаровичу, козацького здоров’я, довгих літ життя і вічного неспокою.

З роси і води!

Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет; архієпископ Української православної церкви Київського патріархату, секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій (Зоря).