Про це під час заслуховування щоденного звіту уряду та відомств, які залучені до боротьби з поширенням COVID-19, сказав Президент Володимир Зеленський.

«Щодня різними каналами — і по телебаченню, і в соцмережах — ви повинні невтомно давати рекомендації щодо превентивних заходів, особливо для людей, які в зоні високого ризику: стареньких, з хронічними хворобами та інших», — сказав глава держави.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що невдовзі у відкритому доступі будуть звіти усіх лікарень щодо їхнього забезпечення засобами захисту, медичним обладнанням проти коронавірусу та працівниками. «Така програма потрібна і для держави, щоб збирати інформацію, розраховувати потреби та прогнозувати забезпечення, і для медіа та громадян, а також для волонтерів, щоб вони бачили результати своєї роботи», — сказав він.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко поінформував, що вірусологи вже завершують перевірку облаштування регіональних лабораторій з виявлення коронавірусу.

Також було обговорено інформацію щодо проведення церковних обрядів у безпечному для українців форматі та можливість здійснення богослужінь онлайн.

До речі

Сьогодні Україна готова проводити у вірусологічних лабораторіях до 30 тисяч ПЛР-досліджень на тиждень та має можливості розширити тестування до 80 тисяч тестів на тиждень. Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Зараз ми маємо ситуацію, коли тестуємо майже 1,5 тисячі зразків на день. Ми дивимося завантаженість вірусологічних лабораторій, на сьогодні вони не завантажені на 100 відсотків. Від цього переглядаємо алгоритм доставки і дослідження зразків», — сказав він.

В. Ляшко також зазначив, що всім необхідно працювати за чіткими алгоритмами: якщо є симптоми з підозрою на COVID-19, то треба телефонувати до свого сімейного лікаря і консультуватися щодо прийняття рішення у подальшій тактиці ведення хворого. Зі свого боку сімейний лікар або виїжджає сам, або направляє спеціальну мобільну бригаду, яка забере зразки для проведення досліджень у вірусологічній лабораторії.

Тим, у кого немає сімейного лікаря, треба телефонувати на 103 та повідомити про ситуацію. При цьому екстрена медична допомога у разі необхідності направить мобільну групу для забору зразків, і якщо стан хворого потребує цілодобового медичного нагляду, то він має бути госпіталізований.