Місцеве самоврядування кожного із сіл району, крім запровадження загальноприйнятих карантинних заходів, працює ще й за індивідуально розробленими планами.

Допомагає небайдужий уродженець села

Як повідомив Ківшоватський сільський голова Анатолій Сергієнко, село поки що живе розмірено, без напруження, але в тривожному передчутті. Тож кожного дня працівниками сільської ради проводиться моніторинг ківшоватців з метою дізнатися, скільки на території села перебуває дітей, привезених із великих міст, чи немає людей, які прибули з країн, що охоплені епідемією на коронавірус. Ними також ведеться й роз'яснювальна робота.

Найближчим часом планується дистанційне проведення позачергової сесії, де йтиметься мова про виділення коштів на закупівлю антисептиків та дезінфекційних засобів для обробки приміщень. Місця найбільшого скупчення людей оброблятимуть першочергово.

Приємним є той факт, що про колишніх односельців піклуються більш заможні та свідомі ківшоватці. Так, Юрій Бевзан, який нині працює в столиці, забезпечив працівників пошти, сільської ради, а головне – медиків села засобами індивідуального захисту (переважно масками).

Магазин – місце зустрічі з небезпекою?

Відомо, що село Плоске межує з сусіднім Ставищенським районом і розташоване на жвавому міжобласному дорожньо-транспортному сполученні. А тому убезпечитись від авто, що їдуть трасою, та водіїв, які є постійними покупцями сільських магазинів, надто складно. Тож підприємці і продавці доклали чимало зусиль, щоб відвідувачі дотримувалися вимог карантину.

Сергій Романко (один із власників) забезпечив своїх працівників усім необхідним: медичними масками, гумовими рукавичками, антисептиками. А самі продавці вимагають від людей не створювати черги, поводитися згідно з вимогами карантину.

Сільський голова села Плоске Сергій Плуговенко наголосив: "Відмінно зі своїми обов'язками справляються працівниця ФАПу – завідувачка Ірина Сторожук та завідувачка поштового відділення Ганна Безпалько. Розуміючи всю відповідальність, покладену на них у нинішній складній ситуації, спеціалісти консультують односельців, ведуть роз'яснювальну роботу, дезінфікують приміщення, де бувають люди.

Одиноких, літніх плосківчан навідує соціальний працівник Наталія Канашина. Жінка забезпечує стареньких речами першої необхідності та продуктами харчування, тим самим убезпечуючи їх від небажаних контактів з оточуючими".

Як завжди, не стоїть осторонь розв’язання нагальних проблем громади керівництво базового сільгосппідприємства – СТОВ "Плосківське". Найближчим часом буде поновлена база медичних засобів і ліків першої потреби сільського ФАПу. Необхідними індивідуальними захисними засобами повною мірою забезпечені і всі працівники підприємства.

Підозра не підтвердилась, але... розслаблятися не час

В останніх районних зведених даних про ситуацію з коронавірусом звучало, що в селі Ріжки перебуває на самоізоляції, ймовірно, контактна особа. Усі ці 14 діб надзвичайним було напруження не тільки в селі, а й у районі загалом. На щастя, лихо минуло – симптомів страшної хвороби немає, людина здорова. Та розслаблятися не час.

За словами сільського голови Олександра Мокляка, постійно на "бойовому посту" справно несли свою вахту головний лікар Вікторія Діденко та фельдшер Ірина Коденська. Медики й надалі проводять роз'яснювальну та профілактичну роботу, виконують усі необхідні вказівки щодо критичної ситуації.

Як зазначив очільник, на повагу заслуговують і керівники базових сільгосппідприємств за те, що на весь період карантину повною мірою забезпечили довезення лікарів, профінансувавши пально-мастильні матеріали.

Що ж до жителів Ріжок, то вони, здається, сповна усвідомили небезпеку перед пандемією, бо без нагальної потреби за межі свого обійстя – ні ногою.

Ліками першої необхідності забезпечені

У складний час, який тримає в напруженні всю нашу країну, варто діяти злагоджено та оперативно. Саме таку тісну співпрацю можна спостерігати у Володимирівській сільській раді. За особистої ініціативи сільського голови Тетяни Хомейко в селах реалізуються маски, які в кількості 50 штук пошила жителька Таращі Олена Ярославцева. Необхідними захисними засобами забезпечено й працівників магазинів, ФАПу та сільської ради.

Ліки першої необхідності для місцевого ФАПу закуплено за кошти СТОВ "Агрофірма "Мрія". А це істотна підтримка. Спонсорська допомога надійшла вчасно – вже придбано й дезінфікуючі засоби.

Свій благодійний внесок зробили і працівниці швейного цеху ТОВ "ФормаТ", який працює на території Володимирівської сільради. Вони пошили сто масок та безплатно передали їх жителям сіл.

За словами Тетяни Миколаївни, в селах постійно ведеться роз'яснювальна робота: вулиці рясніють листівками та оголошеннями, в телефонному режимі здійснюється моніторинг, на контролі перебувають усі відповідні установи та керівники.

Тараща, Київської області.