Скріншот відео.

Тільки не подумайте, що їх зупинено у зв'язку з карантином через коронавірус. Генеральний директор ТОВ "ДТЕК Добропіллявугілля" Юрій Чередниченко в інтерв'ю, яке можна подивитися у Фейсбуці і ТВ-каналі "ОРБИТА" (на знімку) сказав:

"... наприкінці березня ми отримали листи від енергетиків Дніпроенерго, Східенерго і Західенерго про те, щоб ми припинили поставляти вугілля, тому що в них повні склади...", "...причина невикористання вугілля очевидна – шість теплових електростанцій ДТЕК працюють лише одним блоком, одна працює двома блоками і це тільки 1/5 частина всіх блоків, які могли б працювати...", "...наша енергетика перебуває у глибокій кризі й поглиблює її безконтрольний імпорт електроенергії з Білорусі та Росії, необґрунтований імпорт вугілля, ручне, непрофесійне управління некомпетентними людьми...", "...імпорт вугілля становить понад п'ять мільйонів тонн із таких країн, як Південна Африка, Америка, Польща, Колумбія, і ще безлічі країн, замість того, щоб добувати своє і використовувати його на українських теплових електростанціях".

Імпортуємо електроенергію й вугілля з інших країн, а свої теплові електростанції й шахти зупиняємо. 25 лютого була Всеукраїнська зустріч шахтарських колективів із Президентом В. Зеленським, на якій було розглянуто важливі питання роботи вугільних підприємств. Президент Зеленський у своєму виступі пообіцяв розібратися, чому погано працюють, особливо державні вугільні підприємства, чому створювалися такі космічні заборгованості у заробітних платах шахтарів. Намічено конкретні строки реформування вугільної галузі. Здавалося б, після такої зустрічі Президента із шахтарями все повинно змінюватися на краще, але на жаль. Структурні підрозділи міністерства, не квапляться змінювати стиль роботи. Чому так? У березні змінився уряд, змінився Прем'єр, здавалося б, усе теж повинно змінюватися на краще. Але дивина – з 1 квітня зупинили в місті Добропілля п'ять шахт і ЦОФ "Жовтнева", що успішно працювали, тільки тому, що нікуди дівати вугілля. Хочеться запитати вже нового Прем'єр міністра Д. Шмигаля: якщо Південна Африка, Америка, Польща, Колумбія знайшли збут своєму вугіллю в такій розумній, інтелектуальній країні, як Україна, то чому ми знаходимо найлегший шлях у вигляді зупинки підприємств, а не шукаємо збут за межами України. Що заважає? Чомусь не призначено міністра вугільної промисловості. Нагадаємо, що в 2015 році орендар компанія ДТЕК зупинив роботу шахти "Білицька", тобто поставив на консервацію. Шахта не працює по сьогоднішній день. Після написання нами статті у вашу газету керівництво ДТЕК "Добропіллявугілля" розробило заходи, як відновити роботу шахти, і в грудні 2019 року планувалося запустити одну ділянку, але на телеканалах розкручувалася ідея, де вигідніше закуповувати вугілля. Це, ймовірно, стане підставою, щоб відмовитися від запуску шахти "Білицька". Цього року планувалося закрити, точніше, поставити на консервацію, ще одну шахту – "Піонер", а зупинка роботи п'яти шахт через відсутність потреби у вугіллі дає гарний привід закривати й інші шахти. Тим паче через два місяці гірський тиск у непрацюючій лаві обрушить усю покрівлю цих видобувних ділянок.

Ми, "Старійшини Добропільшини", звертаємося до Вас, Володимире Олександровичу як до Президента і просимо розібратися, покарати винних і дати команду запустити шахти в роботу. Вісім тисяч працівників уже готові виходити й перекривати дороги.

З доручення ГО "Рада старійшин Добропільщини" Василь ОЛЕНИЧ.