У селі Вишевичах Радомишльського району раніше мені доводилося бувати частенько. А коли тут у 2015 році утворилась об’єднана територіальна громада, яка зібрала у своєму складі чотири сільради, все за порівняно короткий час змінилося на краще. Нині громада налічує понад три тисячі осіб. До складу ОТГ площею 92 квадратні кілометри входить п’ять населених пунктів — Вишевичі, Межирічка, Ірша, Вирва та Веприн.

Заклопотаного очільника громади Сергія Гаврутенка (на знімку), котрого люди обирають вже не вперше, вдалося зустріти на території одного з підприємств, де він вирішував актуальні питання життєдіяльності ОТГ.

— Маєте тепер над чим працювати? — цікавлюся.

— Так. Нині на території нашої громади діє п’ять навчальних закладів, зокрема опорна школа, два дитячі садочки, п’ять будинків культури та клубів, чотири поштові відділення. Медичну допомогу населенню надають дві амбулаторії та стільки ж ФАПів. Працює й вісім сільськогосподарських підприємств…

— З часу утворення об’єднаної громади вдалося вже реалізувати й низку проектів?

— Коли утворилась ОТГ, сільська казна мала майже 15 мільйонів гривень, а нині — понад 23 мільйони. За 2016—2018 роки здійснили реконструкцію (енерго-
ефективну термосанацію), капітальний ремонт мереж теплопостачання, відремонтували класи під кабінети фізики та хімії у Вишевицькій школі, придбали шкільний автобус, зробили ремонт амбулаторії у Вишевичах, реконструювали приміщення Іршанської школи із добудовою та облаштуванням спортзалу, роздягальні й санвузла. Також реконструювали й ДНЗ—ЗОШ І ступеня у Веприні, провели технічне переоснащення системи теплопостачання, ремонт класів. Для опорної школи у Вишевичах придбали лабораторне обладнання для кабінетів географії та біології, прилади для кабінету фізики, комплект обладнання для лінгафонного кабінету, мультимедійне обладнання; зробили капітальний ремонт приміщення дитсадка у Межирічці, технічно переоснастили систему теплопостачання Межиріцького навчально-виховного комплексу. А у Вирві за сприяння програми ПРОООН реалізували проект зі встановлення вуличного освітлення протяжністю майже чотири кілометри.

— Є, певно, плани й на наступні роки?

— А як же без планів (посміхається). Народне прислів’я каже: «Під лежачий камінь вода не тече». Тому разом із депутатським корпусом громади, членами виконкому та жителями намітили до 2021 року побудувати нову амбулаторію з житлом для одного-двох лікарів в Ірші. Вартість цього проекту — 7,2 мільйона гривень, співфінансування — 10 відсотків. Також за кошти місцевого бюджету (400 тисяч гривень) завершили торік внутрішнє облаштування спортзалу та санвузла в Іршанській ЗОШ І—ІІІ ступенів. 200 тисяч гривень із казни громади спрямували на капітальний ремонт та облаштування харчоблока в Межиріцькому НВК. Плануємо виготовити проектно-кошторисну документацію для будівництва дошкільного навчального закладу в Ірші. Частково здійснили й капітальний ремонт приміщення Будинку культури, розташованого у Вишевичах. Маємо надію, що вдасться провести реконструкцію (енергоефективну термосанацію) і Вишевицького ДНЗ. А ще постійно приділяємо увагу поточному та капітальному ремонтам доріг із твердим покриттям.

— Маєте й болючі місця…

— Звичайно. Дуже шкода, що втратили одну з найпотужніших сільгосптехнік не лише на Радомишльщині, а й в області. Через не-ефективні методи господарювання її колишніх власників це підприємство поступово стало банкрутом. Уся техніка розпродана, залишились тільки порожні ангари… Псують загальний вигляд Вишевичів, звісно, й двоповерхові будинки, розташовані на в’їзді до селища. Їх будували приблизно у 1992—1994 роках для працівників агрофірми «Вишевичі». Так до кінця справу і не довели… Нині вони мають власників, котрі проживають у столиці, їх продають...

У плачевному стані й так звані комунальні дороги (це майже 20 кілометрів). Але все-таки плануємо капітально відремонтувати п’ять кілометрів — між Вирвою та Веприном. Дещо підлатаємо дороги й у Ірші.

Маємо ще один населений пункт — Макалевичі, що не увійшов до складу нашої ОТГ, але сподіваємося, що це тимчасове явище і його жителі все-таки виявлять бажання приєднатися до нашої громади.

— Один у полі не воїн. Хто надає підтримку та допомогу у вирішенні нелегких питань життєдіяльності громади?

— Справді, щодня виникає дуже багато питань, вирішувати які потрібно всім нам гуртом. Тому плече допомоги постійно підставляють усі керівники установ, підприємств та організацій, що розташовані на території ОТГ, а також маємо цілковиту підтримку і взаєморозуміння від керівників сільгосппідприємств, які уклали з людьми договори про оренду майже 1,5 тисячі гектарів паїв — ФГ «Межирічка» (директор Микола Бойченко), ФГ «Тірас 2007» (керівник Сергій Присяжнюк) та ФГ «Агрокомплекс-98» (керівник Юрій Хаценко). Партнерські стосунки підтримуємо також з інвесторами — ПП «Гурман-2017» (керівник Іяша Варшанідзе), що також допомагають вирішувати будь-які питання.

Усіляко цікавиться справами нашої громади й допомагає в їх вирішенні народний депутат України Тетяна Грищенко, завдяки якій у нинішньому році отримаємо два майданчики зі штучним покриттям у Вишевичах та Ірші.

Вартість проекту — понад три мільйони гривень, співфінансування з бюджету ОТГ — майже 600 тисяч гривень за обидва майданчики. Також допомагає нам і депутат Житомирської обласної ради Анатолій Павленко, котрий посприяв у придбанні меблів для дитсадочків.

Лише завдяки такій тісній співпраці з підприємцями й керівниками підприємств маємо в своєму арсеналі багато різноманітних медалей, грамот, нагород за участь та перемогу в різноманітного рівня конкурсах, фестивалях, спортивних змаганнях, турнірах тощо, — резюмував Сергій Гаврутенко. — По-іншому працювати не можемо, бо тут народились і живемо, тут ростуть наші діти й онуки.

Фото автора.