На цьому наголосив перший заступник голови депутатської фракції цієї політичної сили Олександр Корнієнко.

За словами парламентарія, від 70 мільйонів гривень його колеги відмовилися за заявою до Національної агенції із запобігання корупції. Відповідна заява вже на розгляді, й незабаром ці гроші спрямують до державного бюджету. А вже із нього – у фонд боротьби з коронавірусом. Решта 70 мільйонів, які партія на цей момент уже отримала, направлять для боротьби з наслідками коронавірусу на мажоритарні округи. "На більшості зі 199 округів є наші народні депутати, – сказав О. Корнієнко. – Там, де їх немає, замінять наші люди зі списку, а десь це робитимуть регіональні партійні організації". Ці гроші поширяться по всій країні й на них закуповуватимуть засоби захисту: маски, обладнання для лікарень, необхідне для боротьби з епідемією тощо. Водночас, депутати від "Слуги народу" обіцяють прискіпливо контролювати процес розподілу коштів. А для того, щоб кожен виборець міг стежити за їх використанням, обіцяють створити спеціальну сторінку в Інтернеті.

Олександр Корнієнко подякував за підтримку змін до законодавства, які дозволили зробити такий перерахунок коштів. Він закликав усіх колег по парламенту і всі партії, які мають державне фінансування, долучитися до такого "флешмобу" і виділяти кошти зі своїх партійних рахунків на боротьбу з наслідками епідемії коронавірусу й профілактикою захворювань, а також на підтримку медицини й громадян у здоровому стані.

Водночас, інший представник фракції "Слуга народу", голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький акцентував увагу на тому, що наша країна є однією з п'яти країн, яка має власне виробництво швидких тестів на виявлення COVID-19. "І це не експрес-тести, – наголосив фахівець. – Вони дають 98 відсотків результату. Перші з них уже поїхали в регіони". Парламентарій також поінформував, що нині МОЗ закінчує процедуру закупівлі 200 апаратів штучної вентиляції легенів, виготовлених українським виробником. Також нагадав, що минулого тижня український літак-велетень привіз в Україну великий вантаж засобів захисту та апаратів ШВЛ. Окремо зупинився на тому, що Верховна Рада прийняла закон про 300-відсоткову надбавку до зарплати медикам. У пресі з'являється багато суперечливої інформації, бо ще не розроблено правильної формули, за якою має розраховуватися ця доплата, зауважив народний депутат. Але, за його словами, НСЗУ вже порахувала повністю пакет допомоги медичної гарантії, тож непорозумінь не буде.

М. Радуцький повідомив, що для розгляду в парламенті вже готовий проект закону, який дозволить лікарям та медичним працівникам, які знаходилися в контакті із хворими на коронавірус і мають проходити обсервацію, отримувати лікарняні в розмірі 100 відсотків від зарплати. Пропонується також розширити перелік тих, кому необхідно робити тестування.

"Єврокомісія прийняла рішення надати Україні макрофінансову допомогу в розмірі 1 мільярд 200 мільйонів євро на боротьбу з COVID-19 та підтримку економіки, – зауважив М. Радуцький. – Це важливо. І це ще одне підтвердження того, що Україна обрала правильний шлях. Що ми йдемо в європейську родину, а не в якусь іншу".

Вл. інф.