Вони загострилися після того, як президент Хашим Тачі у четвер, 23 квітня, зустрівся з лідером Демократичної ліги Косово (ЛДК) Ісою Мустафою, щоб з'ясувати, кого ця парламентська партія зможе висунути на посаду прем'єр-міністра й чи отримає кандидат необхідну кількість голосів депутатів для формування уряду. Як повідомляє албанське інформаційне агентство Telegrafi, глава Косово почув такі запевнення від політичного діяча.

Після зустрічі з президентом Іса Мустафа скликав засідання президії Демократичної ліги Косово, на якому запропонував висунути на посаду голови уряду Авдуллу Хоті, який був віце-прем'єром у колишнього прем'єра Альбіна Курті і був його основним критиком. Пропозицію було прийнято членами президії Демократичної ліги. І про нову кандидатуру на пост прем'єра повідомлено президенту.

Це спричинило хвилю обурення у виконувача обов'язків прем'єра Альбіна Курті, який у четвер проводив в онлайн-режимі засідання уряду для вирішення поточних питань. Він заявив, що вибір кандидата, який був його основним опонентом в уряді, обумовлений тим, що Хашиму Тачі потрібен слабкий прем'єр-міністр, яким він може вертіти на власний розсуд. І "здатний спровокувати інцидент, який стане приводом для прийняття угоди про територіальний обмін із Сербією". За словами Курті, на минулих парламентських виборах громадяни продемонстрували, наскільки слабкий Хоті.

По суті Альбін Курті повторив свою основну тезу, з якою виступав у парламенті під час висловлення його уряду вотуму недовіри. Мовляв, справжньою причиною його усунення є далекосяжний план Хашима Тачі щодо усунення перешкоди до укладення угоди про обмін територіями із Сербією за підтримки США.

Раніше представник президента США в діалозі між Сербією і Косово Річард Гренелл, посол США в Приштині Філіп Коснетт і спецпредставник Держдепартаменту США з питань Західних Балкан Метью Палмер виступили зі спільною заявою щодо Косово, в якій категорично заперечили існування плану, на який постійно посилається Курті. "Ми хочемо прояснити: немає жодного секретного плану обміну територіями між Косово і Сербією, як дехто заявляє. Спеціальний представник президента Річард Гренелл ніколи не бачив і не обговорював подібного плану. Наполегливість, виявлена американським урядом щодо підтримки нещодавніх угод про відновлення повітряного, залізничного і автотранспортного сполучення між Косово і Сербією, була пов'язана з прагненням до зміцнення економіки (Косово і Сербії. – Авт.) і створення імпульсів для розвитку економіки", – йдеться в заяві.
 
А лідер Демократичної ліги Косово Іса Мустафа зажадав від Альбіна Курті вибачень за це надумане звинувачення. На своїй сторінці в мережі Фейсбук він написав: "Ті, хто програв і звинуватив США у своїй неспроможності, мають сьогодні ж попросити вибачення в усіх громадян Косово за постійні змови і безсоромні обвинувачення на адресу ЛДК і її діячів".

 Зрозуміло, що Альбін Курті вибачення не попросив і продовжив розвивати свою тезу щодо секретного плану, згідно з яким Хашим Тачі разом із президентом Сербії Александаром Вучичем нібито прагнуть обміняти північний регіон Косово на зону Прешевської долини, де мешкають албанці в Сербії.