"За час пандемії стало очевидно, що контроль розподілу спецзасобів серед персоналу є не менш важливим, ніж сам факт передачі допомоги до медустанови", – наголошують у "Слузі народу". Саме тому депутати-мажоритарники від "Слуги народу" стежать, щоб спецзасоби потрапили до конкретних лікарень у регіонах.

"За сприяння Офісу Президента в Україну регулярно, один за одним, прибувають гуманітарні вантажі. Кожен тест, медична маска, респіратор чи костюм біозахисту має свій "маршрут", що координується Офісом Президента. Наші депутати особисто передають засоби захисту місцевим лікарям, працівникам медцентрів та "швидких". Також народні обранці контролюють, чи ведеться облік гуманітарної допомоги на місцях та наскільки злагодженою є система видачі засобів захисту до рук медпрацівників", – наголошують у партії і обіцяють зробити все, щоб цей процес відбувався максимально прозоро та скоординовано. А українські лікарі почувалися в безпеці.

Лікарів необхідно навчати та консультувати

Щоб українські лікарі не залишалися напризволяще, тобто без додаткового навчання та інструкцій, у "Голосі" наполягають на ухваленні законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19" (№ 3380). "Нині медпрацівники часто мусять діяти, покладаючись винятково на власний розсуд. Однак це неправильно. Лікарів необхідно навчати та консультувати. Для цього ми зареєстрували законопроект № 3380 і закликаємо парламент його підтримати. Україна має долати пандемію коронавірусу ефективніше", – наголошують у партії. Підтримують ухвалення законопроекту й представники інших опозиційних фракцій, зокрема "ЄС", адже Україні потрібна дієва модель протидії коронавірусу, переконані депутати.

Спільно зібрали вже 18 тисяч продуктових наборів

Офіс "Європейської солідарності" знову перетворився на потужний волонтерський хаб. Тут пакують гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує і доставляють її в різні куточки країни.

Загалом із початку пандемії в Україні Фонд Порошенка, народні депутати з "Європейської солідарності", активісти ГО "Справа громад" та "Солідарна молодь" спільно зібрали вже 18 тисяч продуктових наборів.

"За весь цей час ми вже стали командою однодумців, які не мріють, а діють", – зауважив Петро Порошенко. До слова, до справи долучилася й родина політика.

Крім того, Фонд Порошенка закупив 130 тис. захисних костюмів для лікарів. "Нас жахають цифри, що вже понад дві тисячі медиків захворіли на коронавірус. Такими темпами українців не буде кому лікувати", – занепокоєний П.Порошенко.

Ці захисні костюми вже роз'їхалися в регіони. Зокрема, частина з них була передана до Центральної лікарні міста Рівного. Адже саме цей заклад став справжньою фортецею області у протистоянні коронавірусу. Крім того, як повідомив журналіст і громадський діяч Віталій Гайдукевич, найближчими днями костюми буде також доставлено в Дубно, Костопіль, Сарни та Рокитне.

Проте допомога медикам не має обмежуватися лише засобами захисту, переконані в "ЄС", тому й наполягають на ухваленні законопроекту щодо страхування медичних працівників на випадок смерті або захворювання від коронавірусу (№ 3376). Йдеться відповідно про півтора мільйона та двісті тисяч гривень.

Депутати об'єднаються з підприємцями

У тому, що особливу увагу потрібно звернути на захист медичних працівників переконані і в ВО "Батьківщина". Тож партійці активно відгукуються на заклики про допомогу.

Зокрема, Прилуцька центральна міська лікарня днями отримала сучасний апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ), куплений за кошти новоствореного об'єднання підприємців "Безпека медиків і мешканців регіону під час епідемії" і за сприяння команди народного депутата Валерія Дубіля. Про це повідомила прес-служба Чернігівської обласної "Батьківщини".

"Команда "Батьківщини" виконує програму, з якою працюємо понад 10 років, – це програма "Здоров'я нації", програма Юлії Тимошенко. З нашою командою ми привезли разом із підприємцями апарат ШВЛ, аби оснастити інфекційне відділення", – розповів В.Дубіль.

Як зауважили в лікарні, в умовах пандемії апарат ШВЛ вже охрестили "апаратом виживання". Це єдина надія на порятунок хворих, які мають тяжкі легеневі ускладнення. Отримати його сьогодні прагне кожна медична установа світу, незважаючи на вартість у понад мільйон гривень.

Крім того, в рамках неформального об'єднання "Безпека медиків та мешканців регіону під час епідемії" Прилуцька центральна міська лікарня отримала 2000 пробірок для проведення ПЛР-тестів на COVID-19. Як повідомляє прес-служба обласного партосередку, їх передав Валерій Дубіль – заступник голови ВО "Батьківщина".

Разом із тестами до лікарні доставили також п'ять костюмів для посиленого захисту та 20 екранів для захисту обличчя. Їх використовуватимуть для убезпечення медиків під час роботи з хворими в інфекційному відділенні.

Фото зі сторінки "Слуги Народу" у Фейсбуці.