У селищі Кряківка, що біля Трьохізбенки, під час обстрілу «градами» загинула ціла родина — 14-літня дитина, її бабуся й мама. Прикметно, що місяць тому тут поховали годувальника — батька дівчинки. Кряківка постійно потерпає від обстрілів, але раніше удари обходили будинок сім’ї стороною. Цього разу у двір влучили одразу кілька снарядів, випущених із системи залпового вогню «Град». Під час огляду загиблих виявлено численні осколкові поранення, не сумісні з життям. До речі, коли слідчо-оперативна група вирушила до будинку для розслідування, бойовики під’їхали танком і скорегували його дуло просто у двір. Після цього почався обстріл з танка й кулеметів, але українські військовослужбовці дали терористам відсіч.
За минулу добу під обстріли зі зброї різного виду, у тому числі, артилерії, мінометів і систем «Град», потрапили також населені пункти Трьохізбенка, Кримське Новоайдарського району, Станиця Луганська, Щастя та Гірське.
Найскладніша ситуація залишається в Станиці Луганській, де впродовж трьох діб не вщухають артилерійські обстріли і перестрілки, а періодично вони переростають у близькі бої. У результаті на декількох вулицях у центральній частині районного центру зруйновано понад десяток житлових будівель, Будинок культури і дитячий садок. Ні світла, ні центральної води й тепла в Станиці Луганській у вихідні не було. Під інтенсивні обстріли з артилерії потрапило також село Валуйське. Осколками тут ушкоджено кілька житлових будинків.
«Ми живемо в реальному страху, багато хто почав від’їжджати після обстрілів. У Луганськ проїхати було неможливо, тому деякі поїхали куди очі бачать», — розповіла мешканка селища Олена. Поки що є інформація про одного пораненого мирного жителя. Подвірні обходи й огляди зруйнованого житла представниками місцевої влади робити складно через небезпеку поновлення обстрілів.
Мешканці також повідомляють, що в неділю з території Стахановського феросплавного заводу бойовики обстріляли позиції ЗСУ під селищем Троїцьке Попаснянського району. Гармата, з якої вели вогонь, невідома, однак снаряди схожі на мінометні. Прикметно, що велика кількість снарядів не розірвалися. Постраждалих немає.
 
А в цей час
 
На головній площі міста Первомайська місцеві «козаки» влаштували виставку боєприпасів, виклавши осколки від снарядів, гільз тощо. У такий спосіб улаштовувачі планували показати, чому українська армія обстрілює місто й налаштувати населення проти української влади. Однак у відповідь одержали зовсім іншу реакцію, протилежний ефект. Проходячи повз «виставки», мешканці навпаки — обурювалися діями «козаків». «Якби вас тут не було, то снаряди в наш бік не летіли й цих осколків не було б, — прямо говорили вони бойовикам.
Алла АНТІПОВА.
Луганська область.