Традиційно голова облради Михайло Рівіс (на знімку), відкриваючи засідання, закликав ушанувати хвилиною мовчання пам’ять загиблих у війні на сході — героїв сьогодення, котрі віддали життя за незалежність України. І висловив глибокі співчуття краянам, рідні яких померли від COVID-19.

Він також поінформував про призначення і побажав успіху та плідної співпраці з депутатським корпусом Олексієві Петрову, який 22 квітня згідно з президентським указом очолив облдержадміністрацію.

Далі М. Рівіс зазначив, що оскільки триває надзвичайна ситуація та карантин, слід дотримуватися встановлених обмежувальних заходів. Адже поширення пандемії коронавірусу вимагає від влади на місцях використати всі інструменти, щоб упоратись із цим. А тому нині особливо важливими є запуск лабораторії Закарпатського обласного Центру профілактики та боротьби із СНІДом для визначення захворювання краян на коронавірусну інфекцію; вирішення питання харчування лікарів, які залучені до вахтової праці в базових лікарнях; ліквідації наслідків буревію, що 26 квітня пронісся областю, та інші невідкладні ініціативи, спрямовані на забезпечення життєдіяльності регіону у цей складний час.

Депутати різних фракцій і груп — Михайло Кіш, Василь Скрип, Віктор Русин, Олександр Ледида, Інгрід Туріс, Мікловш Товт — внесли пропозиції до порядку денного. Після обговорення вирішено зменшити обсяг резервного фонду обласного бюджету на 900 тисяч гривень та розподілити кошти, зокрема, на ліквідацію наслідків буревію та харчування медиків і правоохоронців, які залучені до заходів, пов’язаних із боротьбою з COVID-19. Також фінансово підтримано Обласний центр громадського здоров’я, лабораторія якого розпочала проводити тестування на COVID-19 методом ПЛР. Для цього виділено 1,2 мільйона гривень. За ці рішення голова ОДА Олексій Петров подякував депутатам і висловив сподівання на подальшу конструктивну співпрацю.

Ухвалено й низку рішень, якими внесено зміни та доповнення до чинних галузевих програм. Зокрема до програми профілактики злочинності, щоб прискорити запровадження інтегрованої загальнообласної системи відеоспостереження та відеоаналітики «Безпечне Закарпаття».

Підтримано проведення конкурсу бізнес-проектів для підприємців-початківців (стартапи). Це відкриє їм доступ до безповоротної допомоги з обласного бюджету. Ухвалено проводити пленарні засідання обласної ради, президії та постійних комісій у режимі онлайн на період карантину.

Також прийнято важливе рішення: тимчасово припинити нарахування орендної плати і звернутися до Верховної Ради та Президента з проханням відхилити законопроект № 3316 про внесення змін до Кримінального кодексу (щодо протидії злочинам на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності).

На завершення сесії М. Рівіс зазначив: «Коли йдеться про вирішення важливих економічних і соціальних питань, реалізацію загальнодержавних і прийнятих регіональних програм, депутатський корпус завжди знаходить спільну мову. А це сприяє розвитку краю і добробуту громад».