Президент Петро Порошенко під час свого виступу на засіданні конкурсної комісії з обрання кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро назвав хабарництво «найбільшим внутрішнім викликом для нашої незалежної та суверенної країни». 

Він зауважив, що органи, які мали б боротися із цим ганебним явищем у суспільстві, вже існували, однак працювали неефективно. «Найгірше, що вони й самі уражені корупцією, — підкреслив глава держави. — Ключова позиція — народ цим структурам не дуже довіряє. А без довіри народу жодних успіхів в боротьбі здобути неможливо». Петро Порошенко наголосив: йому відомо, що дехто скептично ставиться до утворення нових органів, а тому Антикорупційне бюро має працювати по-новому — ефективно і прозоро, забезпечуючи виконання поставлених перед ним завдань. Для того, щоб побороти побутову корупцію, варто спочатку здолати її серед найвищого чиновництва. Така боротьба, за прогнозами Президента, має дати реальний економічний ефект, який дасть змогу підняти зарплати вчителям та лікарям і позбавить їх залежності від подяк батьків і пацієнтів.

Багато у виконанні таких надзавдань залежить від того, хто очолить Антикорупційне бюро, зауважив глава держави. «Маємо нині не втрачати час і швидко підготувати позиції, які зможуть зробити процедуру конкурсу більш досконалою, дати відповіді, чи бачить Національна конкурсна комісія серед можливих кандидатів на посаду директора бюро іноземців чи ні, які кваліфікаційні вимоги до них висуваються та які зміни треба внести до закону», — сказав він.

Члени комісії, яка обирає голову Антикорупційного бюро, відреагували на слова Президента оперативно. Того-таки дня вони обрали собі очільника — лідера Меджлісу Рефата Чубарова. Секретарем, який йому допомагатиме і перейматиметься розробкою регламенту комісії, став правозахисник Євген Захаров. Обидва, до слова, працюють у комісії за квотою глави держави.

А в суботу визначилися із вимогами до керівника Антикорупційного бюро. Це буде людина, вік якої не перевищуватиме 65 років, із вищою юридичною освітою, здобутою в нашій або іншій державі. Головного борця з корупцією обиратимуть терміном на п’ять років. Окремо говорили про те, чи варто надавати іноземцям можливість обіймати цю посаду. Вирішили дозволити, але за умови прийняття українського громадянства після обрання. За словами Євгена Захарова, на першому етапі проходження конкурсу весь комплекс документів у паперовій формі від кандидатів не вимагатимуть. Достатньо буде тільки заяви, автобіографії, в якій зазначатиметься членство в політичних партіях, та декларації про майно, доходи й витрати. Ці документи в електронному вигляді розміщуватимуть на сайті Президента. А на останньому етапі перед призначенням конкурсанти проходитимуть ще спеціальну перевірку.

Такі вимоги йдуть урозріз із чинним законом про Національне антикорупційне бюро України, де чітко вказується, що головою установи може бути тільки громадянин України із вищою юридичною освітою, стажем роботи за фахом не менше десяти років та досвідом роботи на керівних посадах в органах влади не менш як п’ять років. Тож очевидно, що на порядку денному Верховної Ради незабаром постане питання про внесення змін у цей закон для того, щоб узгодити його із рішеннями, прийнятими конкурсною комісією.

Вл. інф.