На території трьох сіл Луганської області встановили карантинні обмеження через африканську чуму свиней. Саме Комишне, Колесниківка та Юганівка увійшли до першої загрозливої зони радіусом 10 км від місця, де знайшли труп вепра, хворого на АЧС. Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Станично-Луганській райдержадміністрації вже заборонила рух автівок та пішоходів через місцевий пункт пропуску «Юганівка», що на кордоні з Росією.

Як повідомляє офіційний сайт Держветфітослужби України, 5 січня співробітники прикордонного загону в річці Деркул, що на кордоні з Росією, між селами Юганівка та Колесниківка знайшли труп дикого кабана. Спеціалісти Луганської регіональної та Станично-Луганської районної державних лабораторій ветеринарної медицини провели на місці його розтин і відібрали патматеріал для досліджень. Пізніше наявність хвороби підтвердили спеціалісти Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в Києві.

Наразі для недопущення розповсюдження вірусу Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Станично-Луганській райдержадміністрації визначила низку заходів. Зокрема, запроваджено першу загрозливу зону (радіусом 10 км від місця, де знайдено труп) та другу (радіусом 150 км). До ліквідації і локалізації загрози АЧС долучилися і відділи ветеринарної міліції: встановлено карантинний ветеринарно-міліцейський пост на території загрозливої зони, а ще одна мобільна група працює на автошляху Комишне—Нижня Вільхова.

Окрім цього, весь автотранспорт, який в’їжджає та виїжджає з першої загрозливої зони, перевіряється та дезінфікується. Обробляється навіть взуття громадян, котрі переміщуються з цієї зони. Переорано ґрунтові дороги, якими можна проїхати до інших населених пунктів. Також встановлено перелік осіб, які утримують свиней на загрозливій території.

А на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луганській ОДА планується ухвалити заходи щодо переробки на ТОВ «Луганський м’ясокомбінат» свинопоголів’я, що перебуває в першій загрозливій зоні. До того ж, заборонено полювання на території Станично-Луганського району, а також торгівлю вздовж автодороги Міллєрове—Красна Талівка.