Шановні українці!

Тридцять років тому, 15 травня 1990 року почала працювати Верховна Рада УРСР дванадцятого скликання, яка пізніше стала Верховною Радою України першого скликання. Саме з цього дня розпочався відлік роботи українського вищого законодавчого органу.

Початок роботи цього парламенту був першим кроком до проголошення незалежності України. Вже тоді він ухвалював доленосні рішення, які окреслили розвиток нашої країни як демократичної держави, в якій непорушними є права і свободи громадян, свобода слова, віро-сповідання та верховенство права.

Уже тоді у Верховній Раді були закладені принципи політичного плюралізму: сформувалися два блоки депутатів — парламентська більшість та опозиція.

Одними з перших державотворчих кроків стали закони «Про державний кордон України» від 4 листопада 1991 року та «Про громадянство України» від 8 жовтня 1991 року. У січні-лютому 1992 року постановами Верховної Ради було визначено державну символіку — Державний гімн, Державний прапор та малий герб України — тризуб.

За п’ять років діяльності перший парламент прийняв понад 1500 законодавчих актів. Але чи не найголовнішим здобутком було те, що 16 липня 1990 року Верховна Рада прийняла Декларацію про державний суверенітет України, а 21 серпня 1991 року — Акт проголошення незалежності України. Саме Верховною Радою України було завершено формування системи законодавства нашої країни, визначено пріоритети міжнародного розвитку держави, налагоджена успішна співпраця з парламентами зарубіжних країн та міжнародними організаціями.

Попереду в нас багато завдань, і переконаний, що Верховна Рада України дев’ятого скликання зробить свій вагомий історичний внесок у становлення України.

Голова Верховної Ради України Дмитро РАЗУМКОВ.

Шановні українці, сьогодні, 15 травня 2020 року, виповнюється 30 років Верховній Раді України!

Насправді ви не знайдете цієї інформації через пошукову систему Google, тому що на ваш запит Вікіпедія відповість, що дата за-
снування Верховної Ради України — 24 серпня 1991 року. Але це де-юре! Де-факто саме 30 років тому запрацювала Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки дванадцятого скликання, яка згодом була перейменована на Верховну Раду України першого скликання. І саме депутати Верховної Ради УРСР дванадцятого скликання були обрані в березні-квітні 1990 року, а 15 травня 1990 року 449 депутатів набули повноважень.

А ще 15 травня 1990 року вперше запрацювала Система «Рада-1» в парламенті Української РСР.

Вітаю всіх з 30-ю річницею Верховної Ради України!!! Бажаю колегам залишатися в серці парламентаризму і приймати доленосні рішення в розбудові демократичної, соціальної та правової держави!

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан СТЕФАНЧУК.

P.S. Привітання розміщено на сторінці Руслана Стефанчука у Фейсбуці.

15 травня — важлива дата в історії українського парламентаризму. Саме 15 травня 1990 року вперше як постійно діючий парламент розпочала свою роботу Верховна Рада УРСР дванадцятого скликання. Пізніше — Верховна Рада України першого скликання.

Вибори відбулися в березні 1990 року. Уже 15 травня Верховна Рада УРСР дванадцятого (першого) скликання почала працювати як парламент — на постійній основі за Тимчасовим регламентом засідань. Цей документ визначив, що найвищим органом державної влади України є Верховна Рада України. Народні депутати почали збиратися постійно: перша сесія тривала понад два місяці, а не два-три дні, як раніше.

Верховна Рада України першого скликання заклала фундамент для незалежності держави. Народні депутати ухвалили історичні документи: Декларацію про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, розпочали роботу над Конституцією.

За чотири роки роботи ухвалили понад 1570 законопроєктів, постанов та інших документів, які сформували систему управління новоствореної держави.

У цей день вітаю всіх, хто творив історію єдиного законодавчого органу України, продовжує демократичні традиції й розбудовує сучасний парламент європейської держави!

Керівник апарату Верховної Ради України Вячеслав ШТУЧНИЙ.