Народні депутати України від опозиційних фракцій на зустрічі з керівництвом Генеральної прокуратури України обговорили проблемні питання застосування Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» і домовилися утворити спільну робочу групу для роз’яснення норм цього закону та його негайного виконання.

Про це повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ прес-служби ГПУ. В Генпрокуратурі також прийняли депутатські звернення, які вже зареєстровані та будуть розглянуті по суті відповідно до чинного законодавства.

За словами одного з учасників перемовин — народного депутата від фракції «Батьківщина» Олександри Кужель, опозиція почула від Генпрокурора та його заступників, що вони не можуть виконати закон про амністію активістів Євромайдану, оскільки не прописано процедуру його виконання. Водночас опозиція дійшла порозуміння з керівництвом ГПУ, що розпочне працювати робоча група у складі юристів, які готували цей закон, представників прокуратури, які мають дати роз’яснення щодо виконання цього закону, та в разі необхідності підготувати доповнення до закону, які будуть проголосовані в  парламенті наступного тижня. Від опозиційних фракцій до складу групи увійшли депутати-юристи Павло Петренко («Батьківщина»), Ігор Швайка («Свобода»), Валерій Карпунцов («УДАР»).

Опозиція також має намір подати позов до Європейського суду з прав людини щодо незаконного затримання активістів Євромайдану та невиконання закону про амністію його учасників. Про це заявив учора на брифінгу в Штабі національного спротиву депутат від фракції «Батьківщина» Павло Петренко, котрий входить до складу робочої групи при Генпрокуратурі. 

«Щодо тих затриманих, котрі зараз перебувають у СІЗО, є всі підстави подавати заяви до Європейського суду з прав людини. Такі заяви готові», — сказав він. Народні депутати, за словами Петренка, проситимуть розглянути ці заяви позачергово. Зі слів Петренка, в СІЗО ще перебувають декілька осіб, яких затримали на акціях 1 грудня 2013 року. Парламентарій також повідомив, що вже підготовлено проект постанови Верховної Ради про порушення дисциплінарного провадження щодо судді Печерського райсуду Христини Гладун та звільнення її з посади судді. Опозиція також прагне притягнути прокурорів та слідчих до кримінальної відповідальності за переслідування активістів Євромайдану.

Як відомо, 8 січня Печерський райсуд під головуванням судді Х. Гладун, виніс рішення не звільняти затриманого у зв’язку з масовими заворушеннями біля адміністрації Президента 1 грудня 2013 року Ярослава Притуленка. Прокурор у процесі Олег Федорчук відзначив, що наразі в рамках чинного законодавства не передбачено механізм реалізації закону про амністію учасників Євромайдану, що робить неможливим його застосування на практиці. Нині в Києві під вартою утримуються троє активістів Євромайдану — Андрій Дзиндзя, Віктор Смалій та Ярослав Притуленко.

Водночас, як повідомили в управлінні процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури України, начальнику одного з управлінь ГУ МВС України в місті Києві оголошено про підозру в перевищенні службових повноважень, тобто в умисному вчиненні службовою особою дій, які виходять за межі наданих їй повноважень під час подій, що відбулися 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності. Однак прізвище підозрюваного поки що не повідомляють.