За попередніми даними, нині в Україні працюють у важких і шкідливих умовах майже 1,2 млн. осіб. Через незадовільну профілактичну роботу щорічно в країні майже на сім тисяч зростає кількість випадків професійних захворювань, а також збільшується періодичність та тривалість тимчасової непрацездатності працівників.

Попередити виникнення та розвиток професійних захворювань покликаний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження виникнення професійних захворювань у працівників, який нині перебуває на розгляді Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці. Автором законопроекту є народний депутат від фракції Партії регіонів Валентина Лютікова.

Тим часом надання пільг і компенсацій за важкі та шкідливі умови праці передбачено чинними статтями 166 і 167 Кодексу законів про працю України та статтею 7 Закону «Про охорону праці». А видача молока або рівноцінних харчових продуктів здійснюється ще за радянськими нормативами, та й то не регулярно.

«Користуючись неузгодженостями наявних нормативно-правових актів та посилаючись на світову фінансово-економічну кризу і відсутність коштів або недостатнє фінансування, більшість роботодавців, особливо підприємств приватної форми власності, ухиляються від виконання вимог законодавства щодо забезпечення працівників молоком або рівноцінними йому харчовими продуктами та газованою солоною водою», — наголосила В. Лютікова. З огляду на це народний депутат і пропонує підтримати даний проект закону. Він, переконана парламентарій, дозволить усунути існуючі протиріччя у законодавстві, істотно поліпшить захист законних соціальних прав працівників і попередить виникнення та розвиток професійних захворювань.

Перелік таких виробництв і правила забезпечення їх працівників газованою солоною водою встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Проект закону позитивно оцінили, зокрема, в Державній службі гірничого нагляду й промислової безпеки, а також Спільному представницькому органі репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

А, на думку представників профільного комітету, запропонованими змінами до статей 166 і 167 Кодексу законів про працю України та статті 7 Закону «Про охорону праці» автор знімає існуючі на сьогодні обмеження стосовно забезпечення газованою солоною водою тільки гарячих цехів і виробничих дільниць та розповсюджує відповідну норму на всі виробництва з температурою повітря, що перевищує встановлені законодавством норми. Тож рекомендують парламенту підтримати даний законопроект у першому читанні.

Вл. інф.

Довідково

Законопроектом передбачається, що власник або уповноважений ним орган зобов’язаний безплатно забезпечити газованою солоною водою працівників, які зайняті на виробництві з температурою повітря, що перевищує встановлені гігієнічні нормативи.