Спеціальна комісія Інтерполу оголосила в розшук екс-Президента України Віктора Януковича, екс-прем’єра Миколу Азарова та низку інших колишніх високопосадовців. Про це на своїй сторінці у Фецсбуці повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.
«Сьогодні, через кілька місяців з моменту звернення в березні 2014 року, після аргументації та підготовки пояснень, запитів, підготовлених МВС, Генпрокуратурою та СБУ, спеціальна комісія Інтерполу прийняла рішення. Оголошені в міжнародний розшук Інтерполу (червона картка — затримання для екстрадиції в Україну): Янукович Віктор Федорович, Янукович Олександр Вікторович, Азаров Микола Янович, Богатирьова Раїса Василівна, Колобов Юрій Володимирович (екс-міністр фінансів України), Дзекон Георгій Борисович (екс-керівник Укртелекому). Робота з Інтерполом з низки інших обвинувачених Україною персонажів триває», — повідомив учора Арсен Аваков.
Він нагадав, що раніше Інтерпол оголосив у розшук Едуарда Ставицького, Сергія Курченка, Сергія Арбузова, Олександра Клименка, Андрія Ігнатова, Олександра Динника.
Арсен Аваков також стверджує, що Генеральний прокурор Росії «в дусі брехливих і цинічних дій свого патрона Путіна, маніпулюючи правдою, бреше, по суті, коли заявляє: «Генеральна прокуратура РФ до цього часу не отримала запитів від українських колег про видачу екс-Президента України Віктора Януковича та інших політиків».
За словами міністра, на сьогоднішній день Росія нехтує документами про розшук 24 осіб, які раніше обіймали високі посади в Україні, зокрема Януковича, Азарова, Клюєва, Пшонки, Якименка, Захарченка, Шуляка, Коряка, Ставицького, Курченка, Арбузова, Клименка, Присяжнюка, Кузьміна, Царьова, Колобова, Богатирьової та ін.
«Крім цих персонажів, штучно не оголошених в розшук у Росії та по системі СНД загалом, є ще кілька десятків осіб другого плану, які підозрюються у злочинах», — зазначив міністр і додав, що в цих умовах МВС України готує документи про вихід в односторонньому порядку із такої порочної системи розшуку під контролем російського «правосуддя».