У Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики за результатами виїзного засідання, що проходило 20 травня на державних підприємствах «Українська студія хронікально-документальних фільмів» і «Національна кінематика України» у порядку контролю за виконанням законів «Про культуру» та «Про кінематографію», відбулася робоча зустріч із представниками Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Фонду державного майна, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань та головою Державного агентства з питань кіно.

Під час наради обговорено низку питань щодо функціонування, збереження та розвитку державних кіностудій «Укркінохроніка» та «Національна кінематика України», адже, як відзначав під час виїзного засідання голова комітету Олександр Ткаченко, «їх діяльність дедалі менше нагадує діяльність кіностудій, а дедалі більше — майданчик для нової забудови житловими будинками».

На нараді Олександр Ткаченко повідомив, що згідно з інвестиційним договором, укладеним у 2004 році між керівництвом «Укркінохроніки» та приватною компанією «Зодча діадема», практично вся територія студії була передана забудовнику. Голова комітету наголосив, що і діяльність кінопідприємства, і стан збереження кінофондів на студії є незадовільними.

Розпродано майно й іншого державного підприємства — «Національної кінематики України». У жовтні 2015 року було порушено справу про банкрутство студії. У 2018-му Кабінет Міністрів виділив підприємству понад 9 мільйонів гривен для погашення заборгованості. Однак, як ішлося під час робочої зустрічі, керівництво «Кінематики» не скористалося цими коштами, а стало розпродавати майно. У 2019-му було продано 14 з 18 приміщень кіностудії, вартість яких — понад 32 мільйони гривень.

Як зазначила голова Державного агентства з питань кіно Марина Кудерчук, під керівництвом Аліни Хорошилової «Укркінохроніка» як кіностудія фактично не працювала, на відміну від «Національної кінематики України», яка «спробувала розвиватися».

«У всіх депутатів нашого комітету позиція єдина — кіностудії потрібно повернути назад державі. Винних — притягнути до відповідальності, в тому числі кримінальної. Мінкультури, до речі, повідомило, що директорку «Укркінохроніки» А. Хорошилову буде звільнено з посади. Розслідування і суди теж будуть», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці Олександр Ткаченко.

Він також додав: «Правоохоронні органи знайдуть відповіді, як могли серед білого дня поцупити в держави територію двох київських кіностудій. І тих, хто за це повинен понести відповідальність, включаючи колишніх чиновників Мінкульту та справжніх рейдерів. Ми плануємо знайти шлях повернення кіностудій до профільної діяльності, а не віддати в руки забудовників».

На нараді також обговорили питання створення Державного фонду фільмів, у якому мають зберігатися архівні комплекти вихідних матеріалів стрічок, вихідні матеріали фільмів, створених повністю або частково завдяки коштам Державного бюджету України. Сьогодні вкрай важливе завершення процесів створення Державного фонду фільмів України, передавання стрічок до Фонду та створення на державних кіностудіях необхідних умов для зберігання вихідних матеріалів фільмів і фільмокопій.

У роботі засідання взяли участь народні депутати Євгенія Кравчук, Павло Сушко, Микита Потураєв, Олександр Кабанов.