Івано-Франківський геріатричний пансіонат.
 


Людмила Непийвода та Світлана Дем’янчук;

Скріншот автора.

«Серед 148 підопічних — 85 осіб з інвалідністю. На момент візиту в кількох працівників діагностовано ГРВІ та запалення легень, в одного — підтверджено гостру респіраторну хворобу COVID-19. П’ять осіб госпіталізовано до медзакладів. Про випадки підозри чи захворювання на COVID-19 серед підопічних моніторинговій групі не повідомили, проте двоє мешканців установи мають ознаки ГРВІ та ізольовані», — йдеться у звіті, опублікованому на сайті Уповноваженого з прав людини.

Водночас у звіті відзначено низку заходів у пансіонаті щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції. Установа працює в закритому режимі на весь період карантину, вахтовим методом, здійснюється тестування працівників, які заступають на зміну. На день візиту в пансіонаті були наявні експрес-тести. Щоденно підопічні та працівники проходять температурний скринінг. Персонал забезпечений засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими та антисептичними засобами.

Для ізоляції підопічних із підозрою на COVID-19 визначено окремі приміщення. Право підопічних на зв’язок із зовнішнім світом забезпечується через телефонні розмови та скайп-контакти із близькими особами, користування мережею Інтернет. На час карантину побачення із родичами заборонено. Посилки та передачі дезінфікують.

У звіті відзначено деякі порушення в геріатричному пансіонаті, а зокрема, недостатній контроль за користування підопічними засобами індивідуального захисту, відсутність ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики тощо. Додаткове фінансування на здійснення карантинних заходів заклад отримує згідно з кошторисними призначеннями. Водночас на 53,8 тис. грн надійшло благодійної допомоги.

Такий моніторинг представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в області Людмила Непийвода здійснює і в інших із семи інтернатних установ Івано-Франківщини. Заклади перебувають під контролем Департаменту соціальної політики облдержадміністрації.

«Важливо не допустити спалахів коронавірусу серед категорії громадян із особливими потребами. 27 травня отримали чергову партію засобів індивідуального захисту від Міністерства соціальної політики: 100 костюмів, 12 тисяч медичних масок, 300 захисних окулярів. За сприяння облдержадміністрації надійшло 900 костюмів і півтори тисячі захисних масок»,  — повідомив директор Департаменту соціальної політики ОДА Володимир Корженьовський.

Івано-Франківська область.