Поки вони встановлені у Києві та області. Утім, уже згодом прилади з’являться у всій країні. За інформацією МВС, за перші 17 годин роботи такої системи у столиці вдалося зафіксувати понад 35 тисяч порушень.

Камери встановили там, де зафіксовано найбільшу кількість ДТП з тяжкими наслідками. Найближчим часом обладнають ще п’ять комплексів у Львівській області, а до кінця 2020 року понад 200 таких приладів планують розмістити по всій країні.

Перший «лист щастя» отримала власниця Audi Q7, яка перевищила дозволену швидкість (50 км/год) на 25 км/год о 00:01 на Чоколівському бульварі. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький на своїй сторінці у Фейсбуці. «1 червня 00 год. 01 хв. увійде в історію безпеки дорожнього руху в Україні — перша постанова порушення ПДР полетіла до його власника», — написав він.

За словами О. Білошицького, система фотовідеофіксації виявляє тільки перевищення швидкості. У подальшому — й інші порушення. «За перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год штраф становить 255 грн. За перевищення більш як на 50 км/год — 510 грн. Штраф зменшується на 50 відсотків, якщо його сплачено протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови», — зазначив він.

Система, яка 10 років тому починала працювати, але була заборонена служителями Феміди, за словами правоохоронців, нині допрацьована, і має навести лад на дорогах. Поліція переконує: більшість водіїв масово не дотримується швидкості. «Лідери перегонів»: Mercedes рухався містом зі швидкістю 208 км/год та BMW проїхав три камери поспіль зі швидкістю 200 км/год, водій отримає три штрафи», — написав днями у Фейсбуці міністр МВС Арсен Аваков.

Довідка: Кожного дня в Україні в автомобільних аваріях гине в середньому вісім осіб, а майже сто людей отримують різного роду травми. У 2019 році в ДТП на українських дорогах загинуло 3 454 особи, загалом за роки незалежності країни — понад 175 тисяч.