В Освітньому центрі Верховної Ради України відбулася парламентська онлайн-конференція з нагоди 70-річчя Міжнародного дня захисту дітей.

Захід відбувався за ініціативи підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, Інформаційного управління апарату Верховної Ради України та Коаліції громадських об’єднань «Права дитини в Україні». Та за участі представників апарату Верховної Ради, секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представників громадських організацій та дітей—співавторів доповідей.

Відкриваючи онлайн-конференцію, народна депутатка, голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Рябуха підкреслила: «Це вперше в Україні, коли діти долучилися до підготовки альтернативної доповіді і надали власний звіт щодо реалізації положень Конвенції ООН про права дитини в Україні».

Власне, Коаліція «Права дитини в Україні» спільно з іншими громадськими організаціями та дітьми підготувала два звіти про реалізацію положень Конвенції ООН про права дитини, які були представлені під час конференції.

Перша доповідь включала пропозиції понад 30 громадських організацій, які працюють у різних напрямах сфери захисту прав дитини. Друга була підготовлена дітьми та узагальнювала моніторинг та дискусії про права дитини і повністю ґрунтувалась на думках підлітків.

Під час онлайн-конференції юними доповідачами було висвітлено і порушено низку важливих питань, зокрема, про захист від усіх форм дискримінації, гендерної нерівності, ейджизму (дискримінація за віковою ознакою) та кібербулінгу.

Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Андрій Боблях повідомив, що спільно з Комітетом з питань цифрової трансформації нині напрацьовується законопроект щодо кібербезпеки дітей.

«Необхідно навчатися цифрової грамотності не лише дітям, але й дорослим. Діти стають більш сучасними, а батьки втрачають ці моменти, тому постійно потрібно рухатись і здобувати освіту в таких питаннях», — наголосив народний депутат.

В онлайн-конференції також узяв участь представник секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Вадим Жепало. Підбиваючи підсумки доповідей, він зазначив, що «в школах обов’язково мають проводитися уроки, присвячені питанням захисту прав дитини. І мати прикладний, а не декларативний характер. Адже кожна дитина має знати як захистити свої права та до кого звернутися, в разі їх порушення. Сьогодні чути дітей — найголовніше».

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.