Богдан Тимофійчук: озимий ячмінь виколосився.

Травнева погода аграріям Івано-Франківщини принесла більше користі, ніж завдала шкоди. Заморозки знищили хіба що квасолю, та сільгосппідприємства вирощують її небагато. Зате відчули втрати селяни. А от приморожені соя, картопля та розсада овочів відновилися від стресу.

Натомість рясні травневі дощі достатньо напоїли рослини. Бо після зими була сильна нестача вологи в метровому шарі ґрунту, тож урожай опинився під загрозою.

«Такий уже підхід до погоди в селянина: то просимо дощу, то погоди. Затяжні дощі трохи збили з ритму і зменшили темп роботи. Та надолужимо. Усі культури в нашому господарстві перебувають у хорошому фітосанітарному стані. Пора якраз підживлювати, вносити мікродобрива», — розповідає аграрій зі Снятинського району, засновник ПФ «Богдан і К» Богдан Тимофійчук.

Дощ напоїв озимі, які саме у фазі колосіння. Нині відбувається потужний налив зерна. Ячмінь відцвів, виколосився, викинувся весь вусиками, що накопичують енергію сонця. У пшениці цю функцію виконують прапорцеві листки. Ріпак також дав потужний ріст, формуються стручки.

Кукурудза та соняшник отримали дружні сходи. Ці культури теплолюбні, а синоптики прогнозують  сонячну погоду. Достатній запас вологи — добрий старт для росту.

Соя постраждала в тих аграріїв, хто посіяв її раніше від рекомендованих термінів. Відбулося підмерзання сім’ядольних листків. Адже ще 22—23 травня позначка термометра на Прикарпатті опускалася нижче нуля. На відміну від квасолі, точка росту в рослин не пошкоджена, отож, відновляться.

«Снятинський район — найпівденніший на Івано-Франківщині. Та й посіяли ми сою вчасно, мороз не прихопив. Тепер маємо гарні результати. Так само дали дружні сходи просо та гречка», — каже Богдан Тимофійчук.

У ПФ «Богдан і К» гречку сіють у два етапи. Відведено під цю нішеву культуру незначну площу. Причина — дуже низькі закупівельні ціни — падають до 5—6 грн за кіло зерна. Що дорівнює майже собівартості її вирощування, навіть за найкращого врожаю — 2 т/га.

Богдан Тимофійчук розповідає, що в господарстві мають два врожаї гречки. Вдруге її сіють одразу після скошування озимого ячменю, на початку липня. Осінній урожай — не товарне продовольче зерно, а для насіння як сидерат на наступний рік. Після збору пшениці висівають такий мікс гречки, вики, редьки олійної та гірчиці — для відновлення родючості ґрунтів.

Івано-Франківська область.

Фото надано Богданом ТИМОФІЙЧУКОМ.