Минулий місяць народні депутати ще працювали у штатному режимі.

Як зазначив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, коли наша держава постала перед проблемою коронавірусу, майже всі політичні сили відклали політику і працювали над першими необхідними кроками, щоб допомогти уряду та державі боротися з таким викликом.

Комітети Верховної Ради України трудилися дистанційно, пленарні і позачергові засідання — з обмеженим доступом для журналістів, проте парламентарії встигли ухвалити низку важливих рішень. Проводити великі зустрічі в регіонах у позасесійні дні не дозволяв режим карантину. Однак в округах народні депутати — самі і через свої партійні осередки та фонди — щоденно допомагали медикам і малозахищеним громадянам.

Ще на початку травня Голова Верховної Ради спростував чутки про достроковий розпуск парламенту та дочасні перегони: є коаліція (в даному разі фракція «Cлуга народу», яка діє на правах коаліції). А ще — немає підстав. І водночас є термін — рік так званого імунітету для Верховної Ради. А депутати від фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко і Давид Арахамія заявили, що будь-які інсинуації про перенесення чи непроведення місцевих виборів через нестачу грошей, неможливі. Вибори мають відбутися 25 жовтня за будь-якої погоди. А змінювати виборні правила за півроку до виборів, не раз наголошували в більшості, — недоцільно.

Одна зі знакових подій місяця — зустріч Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова з послами країн «Великої сімки», на якій глава парламенту подякував державам-партнерам за підтримку. «Сьогодні в умовах і пандемії, і війни, і окупації наших територій нам дуже важливо зберігати міжнародну підтримку та санкції, що допомагають стримувати збройну агресію проти нашої держави», — зазначив він.

Окрім двох пленарних днів, депутати збиралися ще на три позачергові засідання й ухвалили низку рішень, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захист населення від інфекційних хвороб, підтримку лікарів, платників податків тощо. А ще парламент завершив розгляд резонансних змін (майже 18 тисяч поправок) до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (реєстр.№ 2571-д) — «антиколомойський» закон, який фактично робить неможливим повернення націоналізованих банків та обмежує розмір можливих компенсацій колишнім власникам банків. У позачерговому засіданні 13 травня взяв участь Президент України Володимир Зеленський, який просив обранців захистити економіку і підтримати «антиколомойський» законопроект. Депутати таки ухвалили закон про банки № 2571-д. Одразу до парламенту внесли два проекти, які заблокували підписання закону, однак 19 травня жоден із них законодавці не підтримали. Парламент розблокував шлях до підписання Головою Верховної Ради та Президентом банківського документа: 22 травня закон було опубліковано в газеті «Голос України», а 23 травня він уже набрав чинності.

Рішення українських парламентаріїв схвалив Міжнародний валютний фонд. Директор прес-офісу фонду Джеррі Райс заявив: документ посилює процес регулювання в банківській сфері і забезпечує гарантії використання державних ресурсів.

Верховна Рада продовжила заборону на російські соцмережі — ухвалена постанова забороняє інтернет-провайдерам надавати послуги з доступу користувачам мережі Інтернет на території України до ресурсів сервісів Mail.ru та соціально орієнтованих ресурсів «ВКонтакте» та «Одноклассники».

Конструктивно відбулося і перше засідання робочої групи, яка напрацьовує законопроект про опозицію та взаємовідносини коаліції й опозиції.

Розпочалися експертні обговорення законопроекту «Про всеукраїнський референдум», над яким завершена робота і який відправлено до Венеціанської комісії. Законодавці очікують відгуки від окремих міжнародних організацій.

І ще три знакові дати, які не оминули народні депутати.

15 травня парламент відзначав 30 років від початку роботи Верховної Ради УРСР дванадцятого скликання, яка пізніше стала Верховною Радою України першого скликання. «За ці роки багато що відбувалося в державі та багато на що впливав саме український парламент. Дуже часто завдяки Верховній Раді державі вдавалося виходити зі скрутних ситуацій, які, здавалося, неможливо виправити», — зазначив Дмитро Разумков.

18 травня відзначили День боротьби за права кримськотатарського народу і День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

А 20 травня виповнився рівно рік від дня інавгурації Президента у приміщенні Верховної Ради. Підсумовуючи, Перший заступник Голови Верховної Ради резюмував: це був рік невтрачених надій. І на старті — реформи.