Днями відбувся Перший національний онлайн-форум для об’єднаних територіальних громад: «Земельна реформа в Україні та запровадження ринку землі 2020: новели законодавства та механізми їх реалізації, судова практика». Організаторами заходу виступили газета Верховної Ради «Голос України», загальнонаціональний юридичний журнал «Право України» та комунікаційна онлайн-платформа «Е-адвокат». Партнери форуму — адвокатське об’єднання «Юрлайн» та ТОВ «Надбужжя Плюс».

З вітальним словом до учасників форуму звернувся Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук (на знімку).

Верховна Рада України продовжує посилено працювати над реалізацією статті п’ятої Конституції, відповідно до якої лише народ України є джерелом влади, наголосив Руслан Стефанчук, привітавши учасників форуму.

«Ми напрацювали і днями до парламенту буде внесено закон про всеукраїнський референдум. У ньому буде передбачено низку важливих етапів для впровадження в Україні прямої демократії», — наголосив політик, зауваживши, що це не єдиний законопроект, який парламент планує присвятити питанням народовладдя.

За словами Першого заступника глави парламенту, у Верховній Раді розробляється низка інших законодавчих актів, які стосуються питань, насамперед пов’язаних із народною законодавчою ініціативою, електронними петиціями, можливістю відкликання депутатів, місцевим референдумом.

«Ураховуючи важливість цих питань, мені здається, що центральним суб’єктом у вирішенні та підготовці всіх до прийняття мудрих і збалансованих рішень передусім є об’єднані територіальні громади. Ми бачимо, що як мінімум три питання будуть наріжними у визначенні тих чи інших проблем формування і здійснення прямої демократії на місцевому рівні. Насамперед це земельне питання», — сказав він.

Р. Стефанчук, нагадавши, що Верховна Рада ухвалила закон про ринок землі, зауважив, що таким чином було знято 20-річний мораторій на її продаж. «Фактично ми привели у відповідність до європейських норм законодавство України, і нині кожен власник паю з першого липня наступного року зможе відчути себе його повноцінним власником», — додав політик.

У цьому контексті він відзначив важливість територіальних громад у створенні всіх умов, аби не відбулося ніяких зловживань чи інших речей, пов’язаних з монополізацією цього ринку. «Завдання передусім полягає в тому, щоб створити рівні умови для всіх», — сказав він.

Зачепив Перший заступник глави парламенту і децентралізацію влади, зауваживши, що мета форуму — знайти також відповіді на питання конституційно-правового та законодавчого закріплення усіх нюансів, пов’язаних із забезпеченням децентралізації в Україні. «Є низка питань, на які потрібно знайти відповідь. Насамперед, як пройдуть вибори в ще не створених ОТГ, чи відбудеться волевиявлення там, де вибори відбулись рік-два тому, як відбуватимуться перегони у випадках, якщо існують паралельно ОТГ, райради і міськради. Сподіваюся, учасники цього форуму знайдуть ці відповіді», — сказав Р. Стефанчук.

Окремо Перший заступник Голови Верховної Ради зупинився на питанні власності ОТГ. Нині, за його словами, на жаль, ще не створено належних і дієвих механізмів щодо забезпечення права власності, яке існує на рівні ОТГ. Тому у цьому питанні надзвичайно важлива позиція і досвід учасників форуму. Насамперед у діагностиці проблем та у наданні варіантів вирішення тих чи інших питань, пов’язаних із забезпеченням права власності як одного з найважливіших прав, гарантованих Конституцією України, Європейською конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод та іншими законодавчими актами.

Руслан Стефанчук побажав присутнім успішного проведення форуму, гарячих і плідних дискусій і «що найважливіше — знаходження відповідей на всі запитання».

Дослівно

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан СТЕФАНЧУК:

«Верховна Рада всі найкращі напрацювання учасників форуму обов’язково візьме до уваги і намагатиметься закріпити на законодавчому рівні».

Програма Форуму на 10 червня 2020 року