Він зазначив, що уряд має оприлюднити проект меморандуму, який готують до підписання. «Я впевнений, що уряд повинен продемонструвати меморандум, який підписуватимуть з МВФ, — сказав глава парламенту. — Я не є членом переговорної групи. Було б правильно, якби люди, які безпосередньо беруть участь у цьому процесі, його коментуватимуть. Але впевнений, що пункти, які там будуть відображені, повинні слугувати інтересам в першу чергу України». При цьому Д. Разумков зауважив, що за його даними, інформація, яка з’явилася у ЗМІ та в телеграм-каналах щодо меморандуму з МВФ, не зовсім відповідає фактам. Сам він ще не бачив остаточного варіанта меморандуму.

Щодо Програми діяльності уряду, яку в четвер парламент відправив на доопрацювання, Голова Верховної Ради зауважив, що було дуже багато пропозицій і зауважень до неї. Про це говорив і Прем’єр-міністр: програму доопрацьовано і невдовзі до Верховної Ради буде подана нова . «Сподіваюся, що уряд максимально врахує зауваження, які  подавалися до тієї програми, яку ми сьогодні відправили на дошліфовку, і сподіваюся, вона невдовзі з’явиться у Верховній Раді», — сказав Дмитро Разумков.

До того ж він відзначив, що вдруге відправити Програму уряду на доопрацювання неможливо. Це можна зробити лише раз. «Далі вона повинна бути або схвалена, або відхилена, — пояснив Дмитро Разумков. — Якщо буде відхилена — це не є підставою для припинення повноважень діючого уряду. Це означає, що протягом року вони не зможуть внести нову програму дій уряду і в них немає так званого імунітету на рік. Але це не означає, що це їм заважає продовжувати працювати».

Глава парламенту також повідомив, що за ініціативою депутатської фракції «Європейська солідарність» парламентський апарат уже мав видати бланки для збору необхідних 150 підписів — «ЄС» ініціює відставку всього складу уряду. Проте Дмитро Разумков наголосив, що 150 підписів депутатів недостатньо, щоб відправити уряд у відставку. «Рішення може приймати виключно Верховна Рада», — підкреслив він.

Дмитро Разумков по-обіцяв журналістам, що обмеження для їх роботи в парламенті, які запровадили у зв’язку з карантином, надалі поступово зніматимуть. «Тільки-но буде можливість, ми одразу повернемо вам право працювати в кулуарах, — запевнив глава парламенту. — Журналісти вже скучили за народними депутатами, а вони — за журналістами».

Днями, повідомив Дмитро Разумков, зареєструють законопроект про народовладдя, який розроблявся робочою групою на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради Русланом Стефанчуком. Глава парламенту висловив сподівання, що законопроект про народовладдя буде розглянуто в першому читанні до кінця цієї сесії.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут