У Верховній Раді ухвалили проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за невиконання законних вимог та перешкоджання діяльності народного депутата, Рахункової палати, депутата місцевої ради № 3354. Серед авторів такої ініціативи – Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Одним з найбільш дієвих інструментів взаємодії народного депутата України з органами державної влади, місцевого самоврядування та їх посадовими особами є передбачене статтями 15 і 16 Закону України "Про статус народного депутата України" право на депутатські запити та депутатські звернення, йдеться в пояснювальній записці, яка супроводжує документ. Саме механізми депутатських запитів та звернень дають змогу народному депутату України оперативно реагувати на проблемні ситуації, що виникають у суспільстві, та належним чином захистити порушені права громадян та юридичних осіб. Однак в умовах сьогодення дедалі частіше трапляються випадки, коли депутатські звернення та запити нехтуються особами, яким вони спрямовані. Відповіді на звернення та запити нерідко є формальними, адресати фактично не реагують на питання та вимоги, які ставляться в них, а також не надають інформації, яка вимагається. Унаслідок цього механізми здійснення повноважень втрачають свою ефективність.

Законодавством України передбачена адміністративна відповідальність за неналежне реагування на депутатські запити та звернення. Водночас збільшення випадків неналежного реагування на депутатські запити та звернення свідчить, що санкції, передбачені на даний час, є недостатніми. А тому законотворці пропонують збільшити санкції, передбачені Кодексом.

Після обговорення поданих поправок цей документ підтримали в цілому 329 голосами.