Її вичерпно дав голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Загалом з цього питання Рівненська ОДА має хорошу комунікацію з населенням. Сам голова РОДА вміщує на своїй сторінці в соцмережах щоденні пости про епідситуацію в області.
Справедливим запитанням до доповідача було запитання депутата від фракції ВО "Батьківщина" Миколи Драганчука щодо того, чому медики змушені власним коштом купувати ліки для свого лікування. І навів випадок по місту Костопіль, де інфікувалася медсестра, її відправили на самоізоляцію, і за цей час її станом здоров'ям ніхто не поцікавився, мало того – вона купує ліки власним коштом.

Цілком резонним було запитання до доповідача про те, чому голова Рівненської ОДА не взяв радником депутата облради Геннадія Шевченка, який багато років очолював протиепідемічну службу Рівненщини і має великий досвід боротьби з епідеміями.

Загалом депутати від фракції ВО "Батьківщина" ставили запитання щодо скасування розпорядження голови обласної ради про звільнення з роботи головного лікаря Рівненської обласної клінічної лікарні Івана Зими. Нагадаємо, що підставою для цього стала велика кількість інфікованих медиків у цьому медичному закладі. У депутатів від "Батьківщини" були на це аргументи. Вони сказали, що Іван Зима – єдиний з керівників медзакладів, який не казав, що медзаклад готовий до боротьби з епідемією. Тож питання про скасування розпорядження внесли в порядок денний сесії і планують розглянути пізніше. Тобто пристрасті ще попереду.

Три питання по Комунальному закладу "Міжнародний аеропорт Рівне" Рівненської обласної ради було винесено на сесію. Віталій Коваль закликав депутатів зробити все для того, щоб зберегти його. І звернутись з цього приводу до Кабінету Міністрів. Адже за борги (15 млн гривень плюс пеня – загалом 25 млн) виконавча служба оголосила торги на реалізацію паркувального майданчика і гаражів аеропорту. Але зупинила торги, оскільки обласна влада всіляко намагається зберегти цілісність цього об'єкта.

 Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль вбачає вихід у передачі аеропорту у концесію, але йому апелював депутат облради Богдан Файфура – тоді концесіонери не будуть зацікавлені у пасажирських перевезеннях. "Тому ми маємо прийняти стратегічне рішення: зробити реструктуризацію боргів і погасити їх, щоб зберегти аеропорт. Інакше його розграбують і аеропорту не буде. Для багатьох він – ласий шматок. Про що свідчить участь десяти учасників у торгах на продаж паркувального майданчика і гаражів аеропорту", – зазначив Богдан Файфура.

Депутат Юрій Благодир сказав, що завдання депутатів нинішньої каденції – зберегти аеропорт. Богдан Файфура запропонував робочій комісії з порятунку аеропорту розробити покроковий план і винести його на наступну сесію. Це підтримано депутатами.

Доповідачу по питанню третьому начальнику управління охорони здоров'я Рівненської ОДА Олегу Вівсяннику "Про Обласну програму фінансової підтримки та розвитку обласних комунальних підприємств та закладів охорони здоров'я Рівненської обласної ради на 2020 рік" депутат Богдан Файфура (його підтримали інші депутати) дорікнув тим, що вони не запропонували змін до бюджету для лікування 25 тисяч онкохворих Рівненщини для обласного онкодиспансеру. Депутату Геннадію Шевченку доповідач не зміг дати конкретної відповіді про наявність установок для імуноферментних аналізів у лікарнях, особливо районних, для діагностики. Адже, стверджує депутат, у районах матеріальна база щодо цього, м'яко кажучи, слабка.

Попри це 46 депутатів підтримали цю програму.

Сесія облради триває.

Рівне.

Фото ror.gov.ua.