Народні депутати, представники духовенства, керівники області та міста, громадські активісти молитовно пом’янули закатованих на Прикарпатті жертв тодішнього тоталітарного режиму.

«Щороку приходимо сюди, щоби вшанувати пам’ять наших земляків, кинутих до тюрем НКВС, а згодом розстріляних. Про безіменні могили тут, у Дем’яновому Лазу, ще можуть розповісти свідки цих звірств. Це місце стало постійним нагадуванням і сигналом кожному політикові — ми тут, удома, на своїй землі. Ми змогли встояти проти ворога і зараз протистояння триває на сході країни, бо захищаємо найцінніше — свою Батьківщину», — промовила на віче після панахиди народна депутатка Оксана Савчук (на знімку).

Голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів нагадав, що Дем’янів Лаз майже півстоліття ховав у собі таємницю злочину. В 1941-му, під час відступу військ Червоної армії, тут було місце масового знищення органами НКВС в’язнів тюрем.

«Відновлення правди про політичні репресії та гідне вшанування їх жертв — головна ознака того, що наш народ переміг і зло, і смерть», — наголосив у виступі Віталій Федорів.

«У ті часи наше місто було епіцентром терору, сюди привозили в’язнів з усіх районів. Вони були жертвами каральної операції, спрямованої на знищення місцевої інтелігенції та громадських активістів. Про ці страшні події не можна забувати», — акцентував міський голова Руслан Марцінків.

Івано-Франківська область.

Фото Івано-Франківської міськради.