Дмитро Наталуха — народний депутат України, голова робочої групи з напрацювання заходів щодо економічного розвитку України, Дмитро Разумков — Голова Верховної Ради України, Людмила Буймістер — народний депутат України, секретар робочої групи з напрацювання заходів щодо економічного розвитку України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Учора у Верховній Раді України відбулося засідання робочої групи з напрацювання заходів щодо економічного розвитку України для подолання наслідків економічної кризи, спричиненої пандемією COVID-2019.

У засіданні взяв участь Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. «COVID — це дійсно нетипова хвороба, яка вдарила не лише по здоров’ю людей, а і по економічному здоров’ю всіх держав, — зауважив глава парламенту. — Україна не є винятком і наслідки для нас, можливо, будуть більш серйозні, аніж для деяких країн Європи. Бо ми входили з не найкращими економічними показниками і виходити теж буде непросто».

Дмитро Разумков відзначив, що та економічна криза, яка сьогодні спостерігається у Європі, в США та в усьому світі, є дійсно унікальна, адже таких наслідків для економіки, мабуть, не було ще ніколи, навіть під час світових війн. Бо під час війн кризи охоплювали лише якусь частину території планети Земля, а нині COVID охопив фактично всю планету. І навіть у тих країнах, де його не виявили, певно, через те, що погано діагностували, а не тому що його нема. «І будь-яка криза завжди є можливістю — або провалитися, або подальшого розвитку, — сказав Дмитро Разумков. — Відчуваю, що в Україні буде другий варіант, але багато залежатиме і від нашої роботи, роботи комітетів та Верховної Ради в цілому».

Голова Верховної Ради висловив думку, що робочі групи, створені у парламенті під час карантину в різних комітетах, мають запропонувати ефективні шляхи виходу з економічної кризи, використовуючи ті можливості, які сьогодні є в Україні і які ми інколи недооцінюємо.

Оскільки коронавірусна хвороба є нетиповою, то і реагування на її наслідки також мають бути нетипові, — вважає голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, голова робочої групи з напрацювання заходів щодо економічного розвитку України. «Пандемія — це можливість не лише втратити, а і знайти, — сказав парламентарій. — Це трансформаційне явище, якщо його правильно використати, то та країна, яка зможе реалізувати власний потенціал за рахунок нових умов, які створюються у глобальному світі, зможе вирватися у лідери регіону, континенту, можливо, навіть світу. Саме тому говорять, що коронавірус змінює світ, про зміну біполярності, про взаємовідносини США і Китаю».

На думку Дмитра Наталухи, у зв’язку з пандемією у світі виникло декілька нових глобальних трендів. Жодна реакція на коронакризу не була міжнародна, всі реакції були виключно національні. Це говорить про те, що коронакриза дала мандат кожній державі самостійно визначати власну реакцію на економічну кризу. І більшість країн пішли на великий обсяг так званих гелікоптерних грошей — емісія, викуп урядом галузей економіки.

Економічна криза у зв’язку з пандемією, вважає Д. Наталуха, також викликала суверенізацію економіки та бізнесу. Скажімо, Японія, Південна Корея, Індія виділяють надзвичайно великі гроші, щоб їхні підприємства, які були розташовані у Китаї, відкривалися вже на території цих держав. Країни переходять до політики економічного націоналізму — всі опиратимуться виключно на власні ресурси, власні уряди, власне виробництво і власного виробника. Спостерігається також деідеологізація економіки. «В умовах нокдауну економіки виникає новий тип економіки, і єдиною мотивацією дій держави має бути виключно національний інтерес», — підкреслив голова парламентського економічного комітету.

Народний депутат України Людмила Буймістер, секретар робочої групи, презентувала загальну концепцію заходів підтримки громадян України та економіки в цілому у зв’язку із запровадженим карантином. Вона відзначила, що падіння економіки переживають і найрозвинутіші країни. Приміром, у США уже за перше півріччя падіння економіки становить понад 18%, до кінця року прогнозують до 20—50% залежно від різних сценаріїв. Рівень безробіття сягнув 17%. Ускладнює ситуацію і торговельна війна з Китаєм, масові заворушення у США. За перший квартал ВВП в Україні впав на 1,5%, а прогноз падіння на другий квартал — 11%, до 5 мільйонів безробітних, рівень бідності — 43%, скорочення промислового виробництва — на 10%. Запропонована програма передбачає виділити 100 млрд гривень — на виплати українцям, по три тисячі гривень, 100 мільярдів гривень — на допомогу малому і середньому бізнесу у вигляді безоплатних кредитів, на виплату зарплати та збереження робочих місць, і ще 100 млрд гривень — інвестиції у будівництво, інфраструктуру та енергетику.

Учасники засідання обговорили й інші заходи фінансової підтримки громадян України під час карантину в державі, малого та середнього бізнесу, технологічні рішення для проведення емісії у формі електронної валюти.

Відбулася також презентація законопроекту про цифрові активи авторства народного депутата України Олексія Жмеренецького.